Életmód

Hétmillió forintos dinnye, egymilliós eper – virágzik a luxusgyümölcs-biznisz Japánban

Különös trend hódít a jómódú japánok között, a luxusterményeket árusító üzleteket pedig előbb néznénk ékszerboltnak, mint zöldség-gyümölcsnek.

Szív alakú görögdinnye, pingponglabda nagyságú szőlő és ökölnyi eper egyaránt kapható az erre szakosodott japán üzletekben. A különlegességeknek azonban rendesen megkérik az árát, nem véletlen, hogy a luxusgyümölcs valóságos státuszszimbólumnak számít arrafelé.

A terület egyik vezetője a Sembikiya nevű cég, amely több üzletet is fenntart Tokióban. Náluk kapható a Ruby Roman fantázianevű szőlőfajta, amelynek szemei kisebb paradicsomokkal versenghetnek. Másik slágertermékük az úgynevezett pézsmadinnye, ez a különleges sárgadinnye-fajta, amely rendkívül erős illatáról kapta a nevét.

A dinnyéket a gyümölcsök királyának nevezik, termesztésük során pedig különleges bánásmódban részesülnek. Minden egyes gyümölcsöt felfüggesztenek, hogy ne érintkezzenek a talajjal és egész évben egyenletes hőmérsékletet biztosítanak számukra, vagyis télen hősugárzókkal melegítik, nyáron légkondicionáló berendezésekkel hűtik a sárgadinnyéket. A gyümölcsök emellett speciális masszázst is kapnak, hogy elnyerjék tökéletesen gömbölyű alakjukat. Ennek persze megkérik az árát: 75 dollárt, vagyis több mint 21 000 forintot kell fizetni egyetlen dinnyéért.

Inkább ékszer, mint gyümölcs (Fotó: sembikiya.jp)
Inkább ékszer, mint gyümölcs (Fotó: sembikiya.jp)

A luxusgyümölcsök egész Japánban népszerűek, a rekordot egy hokkaidói, úgynevezett kantalup dinnye tartja, amelyet hárommillió jenért, vagyis több mint 7,7 millió forintért adtak el 2016-ban.

“Az ázsiai és főleg a japán kultúrában más a gyümölcsök szerepe” – magyarázta a CNN hírcsatornának nyilatkozva Soyeon Shim, a University of Wisconsin-Madison humánökológiai intézetének dékánja. “A gyümölcsök vásárlása és fogyasztása ugyanis szorosan kötődik bizonyos társadalmi és kulturális gyakorlatokhoz. Természetesen az étrend fontos részét is képezi, azonban, ami lényegesebb, hogy a gyümölcsöt egyfajta luxusterméknek tekintik, amelynek fontos szerepe van a japánok szigorú szabályok szerint zajló ajándékozási rituáléiban.”

A tökéletesség termelői

Mint a fenti dinnyék példája is mutatja, a luxusgyümölcsök előállítása időt és rengeteg munkát igénylő folyamat. Igaz ez Nichio Okuda különleges epreire is, amelyekből egy-egy darab akár félmillió jenbe, vagyis több mint 1,2 millió forintba is kerülhet. Egyetlen szem eperről beszélünk.
Igaz, a Bijin-hime, vagyis gyönyörű hercegnő fantázianevű eprek távoli rokonai csupán a magyar piacokon látható piros finomságoknak. Egy-egy ilyen eper 45 nap alatt nő akár teniszlabda nagyságúra, Nichio azonban nem árulja el a kulisszatitkokat, amelyeket elmondása szerint 15 évébe került tökéletesíteni.

A Bijin-hime eper átlagos méretét jól mutatja az összehasonlítás (Fotó: Tumblr)
A Bijin-hime eper átlagos méretét jól mutatja az összehasonlítás (Fotó: Tumblr)

A luxuseprek árát az is jelentősen megnyomja, hogy a Nichio évente csak körülbelül 500 darabot termeszt belőlük, így nem csoda, ha sokak számára a ritkaság az a tényező, ami miatt hajlandóak egy jobb használt autó árát kiadni egy-egy szemért.

Hasonló a helyzet a már említett Ruby Roman szőlővel is, amelyből évente csupán 2400 fürt kerül a piacra. Az először 2008-ban megjelenő szőlőfajtából egy fürt százezer jenbe, vagyis több mint 250 ezer forintba is kerülhet, de például tavaly egy japán szupermarket 1,1 millió jent, vagyis több mint 2,7 millió forintot fizetett egy, a 2016-os első szüretből származó Ruby Roman fürtért. Mivel ezen a nemesített szőlőfajtán fürtönként csak 30 szőlőszem terem, ez azt jelenti, hogy minden egyes szőlőszem körülbelül 91 000 forintba került.

Ajándék gyümölcsnek nézik a szárát

A japán kultúrában a gyümölcsöket nem csak tápértékük és vitamintartalmuk miatt kedvelik, hanem szinte spirituális szemmel tekintenek rájuk és a japán házioltárokon gyakran áldoznak gyümölcsöt vallási ceremóniáik során. Emiatt a luxusgyümölcs a legmagasabb tisztelet jelképévé vált és mivel a tiszteletnek központi szerepe van a japán társadalmi berendezkedésben, nem csoda, hogy sokan nem sajnálnak komolyabb összeget kiadni egy-egy ilyen gyümölcsért.

Szőlőszemenként több tízezer forintba is kerülhet
Szőlőszemenként több tízezer forintba is kerülhet

“Különleges alkalmakra, vagy például társadalmilag fontos személyeknek – például a főnöknek – ilyen ajándékokkal mutatják, hogy mekkora tisztelettel fordulnak feléjük” – mondta Shim, aki behatóan tanulmányozta a luxusgyümölcsök világát. Az efféle termények ajándékozása az értékes üzleti vagy politikai kapcsolatok ápolásának is szerves részét képezi.

A gyümölcsöknek természetesen az értéküknek megfelelő csomagolás is jár, egy-egy szem epret vagy például a már említett dinnyéket olyan csomagolásban kínálnak, mintha értékes ékszerritkaságok lennének.

A gyönyörű hercegnő fantázianevű epernek létezik fehér változata is (Fotó: Tumblr)
A gyönyörű hercegnő fantázianevű epernek létezik fehér változata is (Fotó: Tumblr)

“Van egy mondás, ami szerint a japánok a szemükkel esznek” – magyarázta Ken Gehrt, a San Jose State University marketingprofesszora. “Ez megjelenik a luxusgyümölcsök csomagolásánál is A termények általában intenzívebb ízűek, de sokak számára már a különleges csomagolásmód és azok a körülmények is hozzájárulnak az élvezethez, amelyek az ilyen gyümölcsök ajándékozását kísérik.”

Bár valószínű, hogy a luxusgyümölccsel megajándékozott szerencsések hamar elfogyasztják az értékes finomságokat, adunk 10 zseniális tippet, amivel a gyümölcsök tovább frissen tarthatóak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top