Életmód

Így nem beszélnek idegen nyelvet a magyarok

Hiába van már egyre több fiatalnak és felnőttnek is nyelvvizsgája, mégsem merünk megszólalni idegen nyelven. Hasonlóan hiába van európai szinten is a magyar iskolákban a legtöbb nyelvóra, ez mégsem hozza a várt eredményt. Lehet, hogy az a gond, hogy a nyelvtanulás Magyarországon még mindig egyet jelent a szavak bemagolásával.

Átfogó írást közölt az Abcúg a magyarok idegennyelv-használatáról, nyelvtudásáról és a nyelvvizsga túlzott jelentőségéről. Hiába van Magyarországon a legtöbb nyelvóra európai szinten, a tanulók hamar elvesztik lelkesedésüket, miután a játékos feladatokat felváltják a sokkal szárazabb és unalmasabb nyelvtanítási módszerek.

A nyelvtanárok többsége még mindig főleg magyarul beszél az órán, unalmas egyenfeladatokat ad a diákoknak, szavakat memorizáltat összefüggés nélkül, vagy nyelvtani szabályokat tudatosítanak. Pedig az ilyen módszerek felett már eljárt az idő.

A nyelvvizsgának túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a magyarok, sokuk számára ez a végső cél, utána már nem is foglalkoznak a megtanult idegen nyelvvel, ami a fenti módszerekkel elsajátítva, használat nélkül hamar kikopik az emlékezetből. A magyar felfogás azonban még mindig a nyelvtudás legkézzelfoghatóbb bizonyítékának tartja a papírt.

Tévhit az is, hogy minél korábban érdemes elkezdeni az idegen nyelv oktatását. A kisgyerekek idegen nyelvi fejlődésének üteme ugyanis lassú. Lényegesen lassúbb, mint a serdülő vagy fiatal felnőtt nyelvtanulóké – olvasható többek között az Abcúg.hu cikkében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top