Életmód

Cáfolják az elméletet a meztelenül eltemetett királyról

Egy új elmélet szerint mégsem meztelenül, egy drága kelmébe tekerve temették el IV. Kázmér lengyel királyt (1427–1492). Azóta gondolják így, mióta 1973-ban feltárták a király sírját, és nem találtak ruhákat a csontokon.

IV. Kázmér lengyel király első exhumálásakor, 44 évvel ezelőtt a régészek nem találtak ruha- vagy cipőmaradványokat az uralkodó sírjában, csupán egy ezüsthímzéssel díszített bíborszínű kelmét, amiből arra következtettek, hogy a 65 évesen elhunyt IV. Kázmért az említett textilbe csavarva temették el, meztelenül.

Anna Makulec szerint azonban a régészek a mai napig nem szentelnek kellő figyelmet az ásatási területeken vagy egykori temetkezési helyeken feltárt textilmaradványoknak, amelyekről úgy vélik, hogy fölöslegesek a vizsgálataikhoz.

A szakember elmondta, hogy a király sírhelyének és maradványainak 2001 és 2003 között végzett vizsgálata során megállapították, hogy a korábban bíborszínűnek vélt anyag valójában egy zöld szaténpelerin, arany – és nem ezüst – hímzéssel.

Makulec szerint nagyon valószínűtlen, hogy IV. Kázmért ruhátlanul temették el, és az ok, amiért az uralkodót mégis meztelenül találták meg évtizedekkel később, az lehet, hogy halotti ruhája lenvászonból készült, amely gyorsan lebomlik a sírokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top