Életmód

7 nap alatt 7 maratont futott 7 kontinensen a 70 éves nő

Négy hónapon keresztül heti 24 és 208 kilométer közti futással készült a megpróbáltatásra.

Chau Smith nem ma kezdte a maratoni futást: korábban futott már négy maratont öt hét alatt, illetve volt olyan év, amikor tízszer is rajthoz állt. Eddigi 70 éve során pedig már több mint 70 versenytávot teljesített.

Ennyi azonban nem volt elég, ezért Smith kitalálta, hogy egy hét során minden nap lefut egy-egy maratont, más-más kontinensen. Januárban ez is sikerült neki.

2017. január 25-e és 31-e között Smith futott egy maratont az ausztráliai Perthben, Szingapúrban, Kairóban, Amszterdamban, New Yorkban, a chilei Punta Arenasban és a Déli-sarkon található King George-szigeten is. Minden reggel felkelt, lefutotta a 42 kilométeres versenytávot, majd repülőre ült, és a következő futás helyszínére repült.

Chau Smith 70 évesen is napi 10 órát dolgozik (Fotó: Tumblr)
Chau Smith 70 évesen is napi 10 órát dolgozik (Fotó: Tumblr)

“Nem akarta nagydobra verni, mielőtt nem teljesítette az egészet” – mondta a CNN hírcsatornának nyilatkozva Steve Hibbs, a Marathon Adventures nevű, speciális utazásokat szervező cég tulajdonosa, aki segített Smithnek megszervezni a Tripla 7 Küldetés nevű teljesítménytúrát. “Sok mindent legyőzött már, lenyűgöző volt látni, ahogy fut, és ahogy végigcsinálja mindezt.”

Smithhez kilenc ember csatlakozott, akik mind a hét kontinensen vele tartottak. Bár korábban számos maratoni távot lefutott már, most hónapokig tartó edzésre volt szükség, hogy egymás után hétszer képes legyen végigcsinálni.

“Nyolchavi edzésre volt szükség – magyarázta Smith. – Az elmúlt négy hónapban nagyon-nagyon sokat futottam. Minden héten 24 és 208 kilométer közötti távokat futottam le.”

A Tripla 7 Küldetés különleges kihívások elé állította a 70 éves nőt. Az első versenyt Ausztráliában tartották, ahol a hőmérséklet majdnem 38 fok volt. A rekkenő napsütésben csúnyán leégett futás közben.

A következő kihívást a kairói állomás jelentette, ahol majdnem lekésték a rajtot, mert a csapat Szingapúrból érkező repülőgépe késett. Ezért szó szerint csak pár percük volt az érkezés és a rajt között.

“Tíz percünk volt, hogy felmenjünk a szállodai szobánkba, de még kicsomagolni sem volt időnk – mondta Smith. – Majdnem sírtam, mert először nem is tudtam bemenni a szobámba a hibás kulcs miatt. Majdnem mind a tíz percem ráment.”

A csapat tagjai előre meghatározták, hogy mennyi idő alatt teljesítik az egyes versenytávokat, hogy mind a hét alkalomra maradjon elég energiájuk. Smith eredetileg hét órát szánt a kairói versenyre, azonban a késés miatt Hibbs azt tanácsolta a csapatnak, hogy próbálják ezt hat órára leszorítani. Amikor Smith azt mondta, aggódik az idő miatt, Hibbs azt mondta, próbálja meg inkább lefutni a félmaratoni távot.

Smith ezt követően 5 óra 51 perc alatt teljesítette a maratont, innentől pedig soha senkinek nem jutott eszébe, hogy félmaratont javasoljon neki.

Bár a 70 éves futó nem verte nagydobra a Tripla 7 Küldetést, korábban sem riadt vissza az extrém fizikai megpróbáltatásoktól: egy évvel korábban egy tanzániai maratoni verseny lefutásának másnapján például megmászta a Kilimandzsárót.

“Egész életemben őrültségeket csináltam – mondta Smith. – Vietnamban nőttem fel, és nagyon makacs gyerek voltam. A családom sosem tudta, mit fogok legközelebb csinálni. Én pedig mindig megmutattam nekik, hogy én is ugyanúgy meg tudok bármit csinálni, mint a fiúk.”

Smith eredetileg Missouri államban kezdett maratonokat futni, de hamar ráérzett az ízére, és más államok, más országok versenyein is rajthoz állt. 2013-ban indult a Boston Marathonon is, azonban a robbantásos merénylet miatt nem tudta befejezni. Az ezt követő két évben azonban végigcsinálta a versenyt.

Tavaly négy maratoni versenyen indult, öt hét alatt. Egy hónapig Ázsiában volt, ahol lefutott egy versenyt Mianmarban. Ezután hat nappal Új-Zélandon állt rajthoz, néhány nappal később pedig Tanzániában.

“Soha nem utazunk sehova anélkül, hogy ne keresnénk versenyeket” – tette hozzá Smith, aki 1972-ben költözött az Egyesült Államokba, ahol ma már saját ruhatisztító cégét vezeti. Sokat dolgozik, a futás pedig segít neki kikapcsolódni.

“Stresszes életet élek, napi tíz órát dolgozom… de a futástól mindig jobban leszek” – magyarázta a nem hétköznapi teljesítményre képes Smith, akit férje is gyakran elkísér futni. Igaz, amikor elmesélte neki a Tripla 7 Kihívás ötletét, ő és két lányuk is aggodalmát fejezték ki anyjuk egészsége miatt.

Már 1995-ben is férjével együtt futottak
Már 1995-ben is férjével együtt futottak

“Amikor elmondtam a férjemnek, azt mondta, mindenben támogat és mellettem áll, csak azért aggódik, nehogy bajom legyen” – mondta Smith, aki azt mondta aggódó családtagjainak, hogy ha aközben érné baj, miközben olyasmit csinál, amit szeret, akkor megéri.

Hibbs eközben már egy jövő évi Tripla 8 Kihívást szervez, amely során érintenék az Ausztráliától keletre található Zélandia mikrokontinens szigetvilágát is.

Smith már érdeklődik a kihívás iránt, de azt is elmondta a CNN-nek nyilatkozva, hogy ha visszavonulna, az Appalache-hegységben túrázva szeretné tölteni a nyugdíjas éveit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top