Életmód

Proteinpor készül a madárinfluenza miatt leölt csirkékből

A leölt csirkék húsa nem kerül gazdasági forgalomba, de azért megpróbálják kivonni belőlük a még hasznosítható anyagokat.

Ma már emberségesebben, hatósági állatorvos felügyelete mellett ölik le a madárinfluenza gyanújával érintett csirkéket. A napi.hu cikke szerint hatóságok rendelik a telepre az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. munkatársait, akik a fertőtlenítésről és a tetemek feldolgozásáról gondoskodnak. Az állami tulajdonú cég eleve annyi teherautót rendel a helyszínre, hogy az összes állati holttestet egyszerre elszállítsák. Így nincs lehetőség arra, hogy húsként felhasználhassák, forgalomba hozzák az egyedeket.

Utána hőkezeléssel ártalmatlanítják az állományt, a fertőzött állattartó telepeket kitakarítják és fertőtlenítőszerekkel kezelik. A telepen lévő fertőzött alom, trágya, illetve a takarmány ártalmatlanítása a jogszabályban meghatározott idejű füllesztéssel történik, vagy pedig szintén hőkezelésre szállítják el. Így sem kabátbélés, sem párnatöltelék nem lehet a leölt állatok tollaiból.

A baromfitetemekről általában centrifugával választják le a zsírokat, majd szárítással és őrléssel fehérjelisztet készítenek a maradványokból. Így sok ásványi anyag – például kalcium, nitrátok, vas –, valamint aminosavak vonhatók ki a tetemekből.

Az így elkészült őrlemények és kivonatok már biztosan nem tartalmaznak baktériumokat vagy vírusokat, de még gombaspórákat sem. Biztonsággal adagolhatók állati takarmányokhoz, főként proteinpor készül belőlük a vágóhídra szánt marháknak, sertéseknek. Gyakoribb megoldás, hogy szerves trágyák vagy talajjavító szerek előállításához használják fel a készítményeket – írja a napi.hu.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top