nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Komoly kincsleletet találtak Somogyban

Komoly kincsleletet találtak Somogyban

Egyedülálló rézkori kincsekre bukkantak régészek Magyaregres közelében egy gyorsforgalmi út építését megelőző feltáráson. A föld – többek között – egy kincsekkel megrakott fazekat is rejtett.
NLCafé
f Ajánlom

Igen ritka, rézkori kincseket találtak egy gyorsforgalmi út építését megelőző feltáráson a Somogy megyei Magyaregres közelében. A régészek szerint a szájával lefelé fordított ép fazekat, benne 974 tárggyal az i. e. 4300-4000 között a kora rézkori Balaton-Lasinja kultúra tagjai temették el.

Az edény rézből készült 3 nagy méretű spirális karperecet, 2 jellegzetes, dupla spirális ruhadíszt, 19 spirális csövecskét, 685 kisméretű, rizsszemnyi, henger keresztmetszetű rézgyöngyöt, 262 nagy méretű, márványból, kagylóból és másféle kőzetből kifúrt és 3 korong alakú gyöngyöt rejtett.

A régészek azért tartják jelentősnek a leletegyüttest, mert azon túl, hogy tetemes mennyiségű leletről van szó, ami a hasonló népcsoportoknál ritka, régészeti feltáráson kerültek elő, hitelesek az értelmezéséhez szükséges megfigyelések.

Magyaregres igen népszerű vidéke volt mindig is Somogyországnak, mert a régészek találtak bronzkori, római kori, népvándorlás kori és Árpád-kori leleteket, településmaradványokat is.

 

Megosztás Facebookon