Életmód

Kevesebb pénzt kapnak a nők ugyanazért a munkáért

Harmadával keres többet Magyarországon egy férfi vezető, mint egy ugyanolyan vezetői munkakörben dolgozó nő – derül ki az Eurostat nőnap alkalmából kiadott jelentéséből.

Bár minden uniós tagállamra jellemző, hogy a férfi vezetők többet keresnek, mégis Magyarországon a legnagyobb a vezető tisztségben dolgozó férfiak és nők fizetése közötti különbség – világít rá az Eurostat közelgő nemzetközi nőnap alkalmából közzétett statisztikája.

Nálunk egy férfi vezető átlagosan 33,7 százalékkal keres többet, mint egy ugyanolyan vezetői munkakörben dolgozó nő. Ehhez hasonló arányú bérszakadék Olaszországban tapasztalható, míg a legkisebb különbség Romániában tapasztalható, ahol alig 5 százalék az eltérés. Az uniós átlag 23 százalék.

Nem meglepő az sem, hogy a vezetői tisztségeket többségében még mindig férfiak töltik be, a nők csak minden harmadik vezetői pozícióhoz jutnak hozzá, míg a munkaerőpiacon alkalmazottak fele nő. Az unióban nagyjából 7,3 millióan dolgoznak vezető pozícióban, a nemek aránya 65:35 a férfiak javára.

A legtöbb női vezetőt Lettországban találni, ahol kicsivel ugyan, de többségben vannak (53 százalékkal) a férfiakhoz képest. Magyarországon az arány 41 százalék, azaz valamivel az uniós átlag fölötti. A legkevesebb női vállalatvezető (22 százalék) Olaszországban, Németországban és Cipruson dolgozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top