Életmód

Egy tinédzser az első nő, aki megmászta a hírhedt spanyol falat

A mindössze 19 éves amerikai lány igazi elit klub tagja lett teljesítményével: a nehéz sziklafalat rajta kívül eddig csak húsz embernek sikerült megmásznia.

Margo Hayes amerikai, de épp Franciaországban tanul. Nemrég tíznapos vakációra ment, és első útja a spanyolországi La Ramblához vezetett.

Ez a sziklafal a mászók körében kifejezetten hírhedt, és ez érthető is, ha azt nézzük, hogy 1994-es felavatása óta eddig csak húsz embernek sikerült hitelesített módon megmásznia.

I am overwhelmed and humbled by the support I’ve received from the climbing community, and my family and friends near and far. None of us achieves our dreams alone, we do so together, and build on those who have come before us. We are a community that not only supports each other regardless of our backgrounds and differences, but is also one that realizes the importance of respecting and preserving our planet. The climbers at the cliffs in Siurana last weekend came from many nations, and were a snapshot of what the world can be like, one of support, communication, and peace. ???????????????????????????? Kudos to @honngy for the initial send… up next @jon_cardwell! Thank you @greg_mionske for capturing our try hard moments! ???? Xoxo Margo @thenorthface @petzl_official @lasportivana @dogearedjewelry

A post shared by MΔRGΩ HΔΨΣS???? (@margojain) on

A falat elsőre nem is sikerült legyőznie, az ugyanis rendkívül nehéz; érdemes megnézni az alábbi videót, amelyen egy Chris Sharma nevű mászó látható. Margo azonban nem adta fel, sőt még a hazaútját is elhalasztotta pár nappal, hogy ismét megtámadhassa a La Ramblát.

“Miután ráérzett a La Rambla sajátosságaira, vissza sem nézett” – mondta Jon Cardwell, aki szakmai tanácsaival segítette a Hayest. “Fantasztikus érzés volt, hogy szemtanúja lehettem Margo mászásának. Nem volt nagyon meglepő, tudtuk, hogy előbb-utóbb sikerülni fog neki. A korábbi próbálkozásai során nagyon közel jutott, és tudtuk, hogy nem fogja feladni. De amikor megtörtént, mindenki libabőrös lett, és az egész kanyonban felhangzottak az ünneplő kiáltások. Margo nagyon meghatódott, még a szeme is könnybe lábadt, nagyon kimerült, de nagyon boldog volt. Azt hiszem, sosem fogom elfelejteni ezt a pillanatot.”

Hayes korábban, már 2016-ban megnyerte a legjobb mászóknak járó Golden Piton-díjat. Érdekesség, hogy a Colorado államban található Boulderből származik. A Boulder szó angolul sziklát jelent.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top