Életmód

A koplalás átka: ezért nem hatékony, ha éhezteted magad

Ha eddig nem tudtad, miért a legrosszabb választás, ha koplalással szeretnél fogyni, most mindenre fény derül. Mindenképpen olvasd el, ha gondoltál már rá, hogy így szabadulj meg a felesleges kilóidtól. Ugyanis garantáljuk, hogy ezt látva elmegy a kedved tőle.

Egy vizsgálat arra kereste a választ, hogy az egészség szempontjából mennyit számít, mikor jutnak táplálékhoz a kísérleti alanyok. A szakemberek szerint azok a kísérleti egerek, amelyek egy nap nyolc órán át jutottak táplálékhoz, egészségesebbek maradtak, mint azok, amelyek bármikor ehettek. A kísérletből egyértelműen kiderült, hogy fontos, milyen ciklusban kap energiát a testünk. Ahogyan az sem elhanyagolható, hogy mennyi tápanyaghoz jut. Ugyanis az egyik legnagyobb hiba, amit sokan elkövetnek, az, hogy koplalással szeretnének lefogyni.

Vészhelyzet!

Hogy miért nem alapozhatod a fogyókúrád drasztikus tápanyagelvonásra? Mert ha a tested úgy érzi, hogy nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, vészhelyzetet érzékel és azonnal lelassítja az anyagcserét. Fogyni ugyan fogsz, de az elraktározott zsír mellett az izmokat is elkezdi a szervezeted leépíteni. Így hosszú távon épp az ellenkezőjét érheted el.

A koplalás átka: ezért nem hatékony, ha éhezteted magad

Amint egy kicsivel többet eszel, mint korábban tetted, a tested azonnal raktározni kezdi a zsírt. Így bár rövid távon láthatóan fogysz majd, hosszú távon még az is lehet, hogy épp hízol. Koplalással ráadásul biztos, hogy egy idő után lecsökken a fogyás üteme, és az erődet és jókedvedet is elveszíted. Mivel állandóan fáradt leszel, nem bírsz majd sokat mozogni, és várhatóan az izmaid még tovább csökkennek.

Hosszú távon, életmódváltással

A szakemberek ezért az javasolják, hogy az átlagos szükségletet figyelembe véve mindössze 500 kalóriával vigyünk be kevesebbet. Ilyenkor ugyanis a szervezet nem vált vészüzemmódra, és megkezdődhet a hosszú távú, tartós fogyás. Mindezt az életmódváltás alapozhatja meg, amelyben nagy szerepet kell adni a mozgásnak és az ésszerű diétának, na meg annak, hogy kipihenjük magunkat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top