Életmód

Idén is lesz tavasz! – Megmutatjuk a hatékony fogyás titkát

Az újévi fogadalmak és a tavasz érkezése között félúton sokan keressük a lehetőségeket, amelyek tartós eredményeket hozhatnak az életünkbe. Jómagam is megoldás után kutakodva rátaláltam Takács Magdolnára, integrálszemléletű életvezetési tanácsadóra, és Barta Mónikára, dietetikus és kapcsolati tanácsadóra, akik megosztották velem a hatékony fogyás titkát.

Miben különleges az, amit az InGroup keretében ti csináltok?

T. M.: Csoportfoglalkozásokat szervezünk fogyni vágyók számára, mert azt tapasztaljuk, hogy a lelki háttér feltárása és a csoport ereje megsokszorozza a diéta hatékonyságát. Hisszük, hogy mindenkiben megvan a képesség a változásra, mi pedig ezt a folyamatot támogatjuk meg több irányból is.

B. M.: Először is nem vakítunk senkit a különböző divatdiétákkal. Dietetikusként, klinikai tapasztalatokon alapuló étrendet ajánlok minden csoporttagnak. Ez lesz az alapja a későbbi táplálkozásának is, hogy a mindenkori fizikai aktivitásuknak megfelelően szabályozni tudják az energiabevitelt. Ez egy komoly életmódváltás, az ehhez szükséges szakmai és lelki támogatást kaphatják meg a résztvevők tőlünk és a többi csoporttagtól.

Volt-e saját indíttatásotok és motivációtok, amikor mindezt elkezdtétek?

B. M.: Igen, saját indíttatás az volt. (Nevet.)

Második gyermekem után 20 kg túlsúly maradt rajtam a gyerekek előtti időszakhoz képest. Borzasztóan zavart, de nagyon leterhelt voltam, egyedül voltam a problémámmal, nem ment a fogyás, mindig elgyengültem. Pedig dietetikusként pontosan tudtam, hogy mi a teendő. Egyszer aztán a játszótéri anyukákkal megosztottam a problémám, és megkérdeztem, ki száll be velem a saját programomba. Jelentkeztek páran, akiknek alaposan el is magyaráztam a diéta lényegét. És elkezdtük.

Ezután gyakran találkoztunk, hívogattuk egymást, lelkileg támogattuk azt, aki valami miatt megcsúszott az étrenddel, és az azt kiváltó környezeti-lelki okokat is megbeszéltük. Ja igen, és sikerült közben leadnom 20 kg-ot, de a többiek is jelentős sikereket értek el. Hát így kezdődött.

T. M.: Mónihoz hasonlóan számomra sem ismeretlen a fogyókúra fogalma. (Nevet.) Tartósan azóta sikerül megőriznem a súlyom, mióta a fejemben is rendet tettem és kialakítottam egy élhető rendszert. Figyelem magam, és amikor érzem, hogy nem is éhség miatt eszem, megvizsgálom magamban a valódi, lelki okot. Szeretném megtanítani ezt a fajta önvizsgálatot minél több embernek, hogy ezáltal teljesebb, kiegyensúlyozottabb életet élhessenek, és jól érezzék magukat a bőrükben. Hiszen annyi minden múlik a kisugárzásunkon!

Kiknek ajánljátok ezt a módszert?

B. M.: Olyan férfiaknak és nőknek (igen, férfiaknak is!), akik egész életükben küzdöttek a súlyfelesleggel. Akik szinte bármire ránéznek, híznak, akik sokszor megpróbáltak már lefogyni, de mindig visszaszedték. Pont ezért most nem szeretnének egyedül megbirkózni a feladattal. Specifikusan kisgyerekes anyukáknak, akik szeretnék újra visszanyerni a szülés előtti alakjukat.

A csoportfoglalkozások miben segítik a fogyást?

B. M.: Minden foglalkozást ketten vezetünk, én dietetikusként, Magdi pedig integrálszemléletű életvezetési tanácsadóként. A rendszeres találkozások keretet, rendszert hoznak a tagok életébe, a lelki tényezők tekintetében pedig kihasználjuk a csoportfoglalkozás terápiás előnyeit. A tagokkal a heti 120 perces foglalkozásokon átbeszéljük az elmúlt hét sikereit, esetleges kudarcait és praktikus tanácsokat kapnak a mindennapokhoz.

T. M.: Sokan talán nem is gondolnák, hogy az elhízás mögött milyen lelki okok húzódnak, amiket nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Amikor ezekről beszélünk, mindenki megtapasztalhatja a “problémámmal nem vagyok egyedül” érzését, ami felszabadító és szárnyakat adhat a fogyókúrás program elvégzéséhez.

Mi nélkülözhetetlen szerintetek a hatékony fogyáshoz?

T. M.: Ahogy már említettem, nem elválasztható a test a lélektől, tehát mindkettővel foglalkozni érdemes, ha tartós eredményt szeretnénk elérni. Ennek egyik oldala az erős belső motiváció megkeresése. Ami pedig a gyakorlati oldalt illeti, mindenki számára meg lehet találni, mi az a követhető étrend, amit a hétköznapokban hosszú távon tartani tud. Ha valami nagyon idegen tőlünk, akkor csak ideig-óráig fog működni.

Mennyire maradnak tartósak az eredmények?

B. M.: Mivel ez egy életmód-változtatás, ezért ha a megtanult módon helyesen táplálkozunk, beépítünk az éltünkbe némi testmozgást, a lelki életünk is egyensúlyban van, akkor egész életünket végigkíséri ez a pozitív változás.

T. M.: Mi ebben szeretnénk és tudunk segíteni: egy kulcsot adunk mindenkinek önmagához, melynek alkalmazásával egy teljesebb élet lehetőségét kapja meg csoportjainkon.

Hogyan lehet jelentkezni a foglalkozásaitokra?

T. M.: A www.ingroup.hu oldalon bővebb információt találhatnak az érdeklődők rólunk és csoportjainkról is.

Olvass még diétás tippeket az NLCafén!

  • A világbajnok 10 kedvenc diétás húspáca
  • Az öt legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha diétázol
  • “Már nem vagyok konyhamalac” – 77 kilót fogyott a kétgyerekes anyuka

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top