Életmód

8 köhögés elleni, természetes praktika

Legközelebb, ha rád tör a köhögés, próbáld ki a régi, természetes praktikákat, amikre még gyerekkorodból emlékezhetsz. De azért persze ezeken kívül menj el orvoshoz mindenképp, ha nem akar szűnni a köhögés.

A gyógyszertárban kapható vény nélküli köhögéscsillapítók gyakran pont annyit érnek, mint nagyanyáink praktikái, akkor meg miért hagynánk ott a fél fizetésünket a patikában, ha otthon is tudunk tenni a köhögés ellen.

1. Házi mézes szirup

A mézről már bebizonyították, hogy hatásos a köhögés ellen, és enyhíti a torokfájást. Lehet magában is fogyasztani, de készíthetsz belőle szirupot is, ha adsz hozzá kókuszolajat és egy citrom facsart levét. Lefekvés előtt haladó versenyzők kipróbálhatják a bourbon whisky és méz elegyét.

8 természetes köhögés elleni praktika

2. Kakukkfűtea

Németországban a kakukkfű hivatalosan is a köhögés csillapítására használt gyógynövény, csökkenti a gyulladást és ellazítja a torok izmait. Két teáskanálnyi kakukkfűteafüvet önts le forrásban lévő vízzel egy csészében, és áztasd 10 percig. Mézzel és citrommal gyors segítség a köhögésre.

3. Fekete bors és méz tea

Ha váladékosan köhögsz, akkor próbáld ki a méz és fekete bors keverékét. Keverj össze egy teáskanál frissen őrölt borsot két evőkanál mézzel, öntsd fel forrásban lévő vízzel, takard le és hagyd állni 15 percig fogyasztás előtt.

4. Forró zuhany

Zárd magadra a fürdő ajtaját és ereszd ki alaposan a forró vizet, hadd lepje el az egész helyiséget a gőz, ami nagy ellensége a köhögésnek. Megnyugtatja a légutakat, és segít felszakítani a váladékot. Ha viszont asztmás köhögésed van, akkor ezt a praktikát ne használd, mert rontasz a helyzeten.

8 természetes köhögés elleni praktika

5. Sok folyadék

A sok folyadék segít a váladék feloldásában, ivás közben ellazulnak a torok izmai, ami enyhíti a köhögési ingert.

6. Mentolos cukor

A mentol azért segít a köhögés csillapításában, mert a torokban érzéstelenítőként hat, az izmokat átmenetileg bénítja, ezzel az ingert egy időre megszünteti.

7. Szopogass citromot

Állítólag úgy még hatásosabb, ha megsózod és megborsozod a citromod. Ha más nem, annyira eltereli majd a bizarr ízvilág a figyelmedet, hogy elfelejtesz köhögni. Persze ha nem bírod magában a citromot, nyugodtan keverd össze mézzel az íz kedvéért.

8. Gyömbér

A gyömbérnek szuperereje van, és az idők kezdete óta használják a népi gyógyászatban. A megfázás tüneteit enyhíti a benne lévő antihisztaminoknak köszönhetően. Készíthetsz friss gyömbérből teát úgy, hogy 20 percig áztatod forró vízben a felszeletelt gyömbért. Vigyázz, csípős lehet, úgyhogy ízesítsd mézzel és citrommal, hogy szívesen kortyolgasd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top