Életmód

Az irodából a futópadra – interjú Balogh Rita fitneszedzővel

Balogh Rita ma már sikeres fitneszedző, pedig korábban egész máshogy képzelte el a jövőjét. Közgazdászként dolgozott, a hobbija volt a fitnesz, aztán annyian kértek tőle tanácsot, hogy szép lassan otthagyta eredeti szakmáját, hogy a hobbijából legyen a hivatása.

Hogy kezdődött az egész? A sport, a mozgás hogyan jött az életedbe? Gyerekkori dolog, vagy egyszerűen felnőttkori életmódváltás?

Közgazdász az eredeti végzettségem, a fitnesz eleinte csak hobbi volt. Edzőterembe, rendezvényekre jártam, otthon is tornáztam, és nagyon sok szakkönyvet olvastam. Az akkori munkatársak és barátnők pedig egyre többször kértek tőlem tanácsot, és rájöttem, hogy ez komolyan érdekel, és megszereztem a nemzetközi fitneszsportedzői képesítésem.

Az irodából a futópadra - interjú Balogh Rita, fitneszedzővel

Ezután tudatosult benned, hogy ez a hivatásod is lehet, hogy másoknak is tudnál segíteni?

Igen, immár hatodik éve főállású fitneszedző vagyok, és nagyon szeretem a hivatásom, ami a hobbim is, ezért nem is tekintem munkának. Kidolgoztam a saját módszerem, melyet FittAlak névre kereszteltem. Sokaknak sikerült már vele segítenem, és remélem, a későbbiekben még többek otthonába el tudom vinni a mozgást és az egészségtudatos életmódot.

Elindultál egy úton, van már két fitnesz-DVD-d, mik a további céljaid?

 A célom, hogy kimondottan nők részére egyre bővülő, komplex szolgáltatásokat nyújtsak, mely az alakformálással és az egészséges életmóddal is foglalkozik. A honlapomon számtalan szakmai cikk található, itt mindenki találhat magának hasznos információkat a diéta és mozgás témakörében, továbbá tornavideók és speciális edzések is segítik a formálódni vágyókat. Megjelent már két fitnesz-DVD-m is, az első, a Feszes & Fitt DVD inkább kezdőknek, újrakezdőknek tartalmaz edzésprogramokat, a második, az Extrém Fitt DVD pedig már kifejezetten haladóknak készült. Mindkettőt nagyon szeretik, és sokan értek már el vele látványos alakformálást. A mozgást kiegészítve pedig létrehoztam a táplálkozási programom is.

Mesélnél kicsit erről a táplálkozási programodról is?

Fitneszszakemberként tudom, hogy az eredményes fogyáshoz, vonzó alak eléréséhez, majd annak megtartásához nemcsak a mozgás, hanem a megfelelő táplálkozás is nagyon fontos.  Ezért létrehoztam egy olyan egyedülálló táplálkozási rendszert, mely egyéni paraméterek figyelembevételével készül, ez biztosítja, hogy mindenki a céljainak, egyéni igényeinek megfelelő professzionális táplálkozási programot kap kézhez. Egy-egy ilyen étrend hatalmas segítség, hiszen nagyon sok összetett információt tartalmaz, megkönnyíti a mindennapokat, és megmutatja az egészséges, helyes táplálkozás mintáját.

Az irodából a futópadra - interjú Balogh Rita, fitneszedzővel

A hozzád forduló nők mit szeretnének elérni? Milyen kezdeti nehézségek fordulnak elő? Hogyan ösztönzöd őket? És milyen irreális elvárásokkal szembesülsz az első találkozásnál?

Az elsődleges céljuk nem meglepő módon a fogyás, a karcsúbb alak és a problémás területek (has, comb, popsi) formálása. A kezdeti nehézséget pedig a tényleges elhatározás hiányában látom, hiszen nem elég a “jövő héten majd elkezdem” és ehhez hasonló, magunknak tett ígérgetés. Sokszor találkozom önbecsapással is: én mindig egészségesen eszem, mellette rendszeresen mozgok, és nem tudom, miért nem jönnek a várt eredmények. Ilyenkor egy részletesebb személyes konzultáció során mindig bebizonyosodik, hogy porszem került a gépezetbe, és valahol bizony elbukik a helyes táplálkozás, vagy a rendszeres mozgás sem olyan rendszeres.

Én hiszek abban, hogy a belefektetett munkának, jelen esetben az odafigyelésnek a megfelelő étkezésre és mozgásra mindig meglesz az eredménye. Olyan nincs, hogy nem! Lehetnek szerencsés alkatúak, akiknél hamarabb látszódik ugyanaz a beletett energia, de olyan nincs, hogy valaki mindent elkövet, és nincs semmilyen kedvező eredménye. Edzőként a hitvallásomnak érzem, hogy kellő motivációval átlendítsem a nehéz pillanatokon az embereket, a mozgás rendszeres népszerűsítésével pedig másokra is átragad a torna szeretete.

Az irodából a futópadra - interjú Balogh Rita, fitneszedzővel

Mi a véleményed a fogyasztó övekről, kapszulákról és egyéb, könnyű fogyást érő dolgokról?

Az élet minden területén igaz az a mondás: ami könnyen jön, könnyen megy; igaz ez ezekre a dolgokra is. Nem lehet elérni önmagában eredményt pusztán azzal, hogy felveszünk a kanapén ülve egy fogyasztó övet vagy bekapunk egy zsírégető kapszulát életmód-változtatás nélkül. Hiszen ha ilyen egyszerű lenne, akkor csupa vékony, karcsú ember élne világszerte. Elkerülhetetlen a mozgás és a megfelelő táplálkozás, ha valós eredményt szeretnénk, ami kitartást, akaraterőt igényel, és bizony lemondásokkal jár.

Ki volt a legelszántabb vendéged, akinek az akaratereje téged is meglepett?

Igazából nem tudnék kiemelni senkit, hiszen sokan értek már el nagyon szép eredményeket a FittAlak programommal. Többféle korosztályból is említhetnék egy-egy hölgyet, akikre nagyon büszke vagyok. Egy háromgyermekes édesanya, aki harmadik gyermeke születése után nagyon elkeseredetten keresett meg, és a segítségemmel 23 kg-tól szabadult meg, és azóta is tartja ezt a súlyát. Jobb formában van, mint a három gyermek születése előtt, ehhez azért jelentős akaraterő, kitartás kellett.

De anyukák mellett fiatal főiskolás lányok is értek már el káprázatos alakváltozást. Ők főként nem jelentős súlyfelesleg miatt keresnek meg, hanem szálkásabb, formásabb alakot szeretnének. A sok tanulás, főiskolás éjszakázós, bulizós életmód mellett itt is született már látványos előtte-utána kép, amire szintén örömmel gondolok. Tényleg nehéz kiemelni egy-egy ilyen történetet, mert mindegyikük megvívta a saját harcát, és mindenki, aki elhatározza magát, tesz és küzd azért, hogy életmódot váltson, elismerésre méltó!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top