Életmód

10 dolog, amit biztosan elrontasz, ha diétázol

Diétás hibák, amiket nem lehet elégszer elmondani. Tényleg ne csináld ezeket, hülyeség!

1. Megvonod magadtól a vitaminokat, ásványi anyagokat, azaz nem fogyasztasz elég gyümölcsöt, zöldséget

Azt olvastad, hogy a gyümölcscukor az ördögtől való, mert hizlal, meg a hasi zsír kialakulásában is fontos szerepet játszik. Ezek után, mint a véres kardra, úgy tekintesz ádáz ellenségeidre. Maximum a savanyú zöld alma jöhet néha szóba, vagy esetleg némi grapefruit, ami még az emlékével is csomóba rántja belső szerveidet.

Miközben vadul küzdesz a fruktóz réme ellen, elfelejted, hogy mennyi fontos vitamin, ásványi anyag található a gyümölcsökben, amik lényegesek a szervezeted számára. Nem kell kilószám enni a narancsot, a mandarint, meg a kivit, természetesen, de mértékkel hűséges társaid lehetnek a diétádban. Sőt az ananász, a grapefruit segíthetnek is céljaid elérésében. A zöldségek pedig kivétel nélkül jó, ha a tányérodra kerülnek: a hüvelyeseket hagyd a délelőtti órákra, kisebb mennyiségben, de mindent ehetsz, ami zöld, számolatlanul.

2. Koplalsz, naphosszat kopog a szemed, és még álmodban is az ételről fantáziálsz.

Kopp, kopp. Minden áldott nap. Már kaparni tudnád a falat, de kibírod. Mert erős vagy, meg hős, meg különben is… Elhatároztad magad, nincs visszaút. Még pár nap elmegy. Már lassan önmagadat sem bírod tolerálni. Megőrülsz egy falat csokiért, egy szem pogácsáért, egy morzsa kenyérért… Bármiért, aminek kicsit is van értelme, és nem saláta fénnyel… Van ennek így értelme? Jó, ha megtanulod végre, hogy fogyni életmódváltással lehet, és mindennek az alapja az egészséges (most figyelj) táplálkozás. Azaz enned kell. Nem mindegy persze, hogy mikor és mit, de ez már más kérdés. A lényeg, hogy nem kell fotoszintetizálnod vagy salátán tengődnöd, mert csak önmagaddal tolsz ki.

10 dolog, amit biztosan elrontasz, ha diétázol

3. Durván beleugrasz az edzés világába, mindenféle előkészület, ráhangolódás nélkül.

Mert hát mi az a kis futás neked? Meg a kardió? Megy az, mint a karikacsapás. Mindegy, hogy évek óta nem mozogtál aktívan. Nem számít, hogy fáj a térded, vagy hasogat a derekad az ülőmunkától. Majd a futópad elmulasztja… Nyilván, hogy nem egyébként, sőt nagy eséllyel beszerezhetsz magadnak egy szép, tartós sérülést, aminek kiheverése közben talán megérted, hogy mint mindenben, így itt is a fokozatosság elve érvényesül. Kezd például egy kiadós sétával, kirándulással, és óvatosan tedd mind magasabbra a lécet.

4. Nincs terved, nincsenek bé verzióid, sem célkitűzéseid. Nyomtál magadon egy startot, és most úgy hiszed, ez elég lesz.

De nem lesz. Mert abban a pillanatban, hogy akadályhoz érsz, megtorpansz, egy darabig tanácstalanul vakargatod a fejed, majd úgy döntesz, hogy ez elég macerás, hagyod az egészet a fenébe. Így nem lehet. Kellenek mentőövek, amiket be tudsz magad mellé dobni a háborgó tengerbe. Kell, hogy legyen célod, amihez tudod magad tartani, hiszen ez az, ami a legnehezebb időkben is képes lesz motiválni.

10 dolog, amit biztosan elrontasz, ha diétázol

5. Szélsőségesen étkezel: egy irányt követsz, sarkítva táplálkozol, bizonyos tápanyagokat teljesen megvonva magadtól.

Csak húst, csak zöldséget, csak gyümölcsöt, csak csokoládét (igen, már ilyen is van, sajnos…) Azaz csak egyféle ételt fogyasztasz a diéta alatt. Azt hallottad amúgy is minden mindegy, ehetsz cukrot zsírral, ha belefér a napi kalóriába. Kit érdekel az egészséges életmód, és társaik, a lényeg a fogyás. Majd ne felejtsd el ezt szajkózni akkor, amikor valamilyen markáns hiánybetegségnek hála, hetekig nyomod a kórházi ágyat. Akkor is biztos leszel az igazadban?

6. Hamar elcsüggedsz, amikor látod, hogy a kezdeti kilók után megtorpan a fogyásod.

Pedig ez normális, a természet rendje. A felesleges víz, melyet a szövetek megkötöttek viszonylag hamar távozik, de a zsírégetésért meg kell dolgozni. A cél, hogy az izomzatod érintetlen maradjon, de a háj örökre távozzon. Ne add fel, ha a mérleg nyelve bemondta az unalmast. Változtass kicsit étkezésed metodikáján, az időpontokon, esetleg a mennyiségeken. Hintáztasd a bevitt tápanyagokat, és meglátod újra beindul a folyamat.

10 dolog, amit biztosan elrontasz, ha diétázol

7. Túlságosan szigorú vagy magadhoz, egyik percről a másikra megvonsz minden élvezetet az étkezésben, ami addig napi szinten életed részét alkotta.

Csoki, cukor, kenyér, pogácsa, túrós bukta, kakaós csiga… Egy perce még igen, de most már nem! És hiszed, hogy ez az elhatározás tartós lesz… De vajon meddig? Függéseidet jó, ha elfogadod. Tökéletes döntés, hogy változtatni akarsz, elindulva az egészséges irányelvek felé, de van, amit nem érdemes drasztikusan csinálni. A megvonás számos olyan tünettel járhat, amit nem valószínű, hogy örömmel fogadnál. Csak fokozatosan, türelemmel, apránként lépkedj, így biztos, hogy célba is érsz.

8. Januárban, februárban, amikor a szervezet ordít a vitaminokért te pont ki szeretnéd éheztetni, hiányállapotba lökni…

Jó ötlet? Persze, hogy nem. De mitévő legyél, ha épp január elseje az új év kezdete? Sajnos nem június 30., pedig mennyivel könnyebb lenne… Csak halk a kérdés, nem lehetne, hogy ne dátumhoz kösd az egész elhatározást? Hogy ne fogadalom legyen, csak egy cél, aminek a beteljesítéséhez adsz elegendő időt és teret magadnak?

10 dolog, amit biztosan elrontasz, ha diétázol

9. Mások kedvéért állsz neki az egésznek, mert a párod, az anyád, a nagynénéd meg a sarki boltos azt mondta, hogy rád férne. De mi van veled?

És még ki mondott mit? Ha azt súgták, ugorj a kútba, megteszed? Ne értsd félre, a túlsúly nem egészséges, és törekedni kell az elkerülésére, adott esetben a változtatásra. De amíg nem belőled, a bensődből szól hozzád a késztetés, addig felejtsd el az egész diétát, mert nem fog sikerülni. Neked kell akarnod, és akkor nincs akadály.

10. A legnagyobb baki, amit elkövethetsz, ha fogyózni kezdesz, hogy nem vagy magaddal elégedett. Márpedig, ha önmagaddal nem vagy jóban, akkor tíz kilóval könnyebben sem lesznek rendben a dolgaid.

A belső harmónia ugyanis nem testsúly, életkor vagy mellbőség kérdése. A lelkedet ápolni kell, az önmagaddal szembeni gátjaidat meg kell próbálnod rendbe tenni, és végre, egyszer az életben szeretni magad. Na, nem úgy értem, hogy legyél egoista, mert az önbecsapás, nem szeretet, de fogadd el magad!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top