Életmód

Ezért lehet veszélyes a méregtelenítő diéta

A méregtelenítő diéták áldásos hatásairól készült írásokból, könyvekből ezerszámra találhatsz az interneten, a könyvesboltokban. Óriási népszerűségnek örvend a téma, pedig a méregtelenítés csöppet sem veszélytelen. A hátrányokra ritkán hívják fel a figyelmet, pedig ezekről sem árt tudni, mielőtt belevágnál egy ilyen drasztikus diétába.

Először is a méregtelenítő diéta nem fogyókúra. Sokan úgy gondolják, gyorsan végigcsinálnak egy öt-hét napos diétát, aztán nemcsak a szervezetükben lerakódott mérgektől szabadulnak meg, hanem leadnak néhány kilót is. Mivel a drasztikus fogyókúra során igencsak megvonod a táplálékot magadtól, csöppet sem meglepő, ha néhány kilót is leadsz. A gyors fogyás azonban inkább árt az egészségednek, mint használ. A méregtelenítés nem erre való.

Ne kezdj méregtelenítő diétába szakértő tanácsai nélkül

Annak ellenére, hogy ömlenek az internetről a méregtelenítő diétákkal kapcsolatos javaslatok, mégsem szabad mindent elhinni, amit mások mondanak. Ami másnak bevált, egyáltalán nem biztos, hogy nálad is működni fog. Mindenkinek másként reagál a szervezete. Akadnak, akik a diétát könnyedén, mindenféle megerőltetés nélkül csinálják végig, mások ugyanakkor végig rosszullétekkel küzdenek. Éppen ezért is nagyon fontos, hogy dietetikussal, orvossal konzultálj, egyáltalán érdemes-e belefognod a méregtelenítő diétába.

A méregtelenítő diéta óriási sokk a szervezet számára

Ha úgy határozol, holnaptól végigcsinálsz például egy ötnapos méregtelenítő kúrát, már az első napon rettenetesen fogod magad érezni. Éhezel, rosszul vagy, egyre ideges leszel, szenvedsz a kúrától. Márpedig ha valóban méregteleníteni szeretnél, akkor azt jól kell csinálnod. A szervezeted számára óriási sokk egyik napról a másikra megvonni a megszokott táplálékot, ilyenkor vészhelyzetre kapcsol, és beindulnak a pániszerű raktározási folyamatok. Vagyis ha felkészületlenül vágsz a diétába, többet ártasz magadnak, mint amennyit az egész használhatna. Ugyanis ha éhezel, feszült vagy, fáj a fejed, valamit nagyon rosszul csinálsz.

A méregtelenítő diétára fel kell készülni

A szervezetet fokozatosan szabad csak a diétára felkészíteni. Ez azt jelenti, hogy a szakértői konzultációt követően másnap nem azonnal térsz rá a gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztására, hanem nagyon fokozatosan kezdesz hozzá. Veszélyes tévhit a méregtelenítő diétákról, hogy bőven elég néhány napig leveket inni, és már meg is tisztultál. A fokozatosság azt jelenti, hogy az első néhány napban elsőként a hústól válsz meg. Azután közel egy hét alatt szép lassan térsz át a hőkezelt ételekről a nyers kosztra. Majd a diéta előtti napokon előbb zöldségeket, majd lédús gyümölcsöket fogyasztasz. A diétát követően pedig ugyanilyen lassan és fokozatosan térsz vissza a normál étkezésre. A méregtelenítés akkor lehet hatékony, ha betartod a fokozatosság elvét, legalább 30 napban gondolkozol a le- és felépítő szakaszokkal együtt.

Munka mellett nem tudod végigcsinálni a méregtelenítő diétát

A méregtelenítő diéta belső lelki folyamatokat is elindít. Amellett, hogy a szervezet megkönnyebbül, folyamatosan figyelned kell önmagadra, a szervezet belső jelzéseire. Márpedig ezt munka mellett nem tudod megtenni. Mert ha pihenni, aludni vágysz, akkor le kell pihenned a kúra alatt. Hogy segítsd a folyamatokat, javasolt friss levegőn minél többet tartózkodni, mozogni, a szaunázás is része a méregtelenítő diétának. Munka mellett mindez lehetetlen. Akkor pedig mégis minek kezdenél bele?

A méregtelenítő diéta befolyásolhatja a női ciklust

És igencsak nagy meglepetések érhetnek, ha erre nem készülsz fel. A menstruáció is tisztít, ha arra még beindítasz egy méregtelenítő diétát, a folyamat túlzottan felerősödhet. A menstruációd nagyon erőssé válhat, sőt átmenetileg legyengíthet, szédülést, sőt az érzékenyeknek ájulást is okozhat. A ciklusod bármely időszakában is kezdd el a méregtelenítést, az szinte biztosan hatással lesz rá. A várthoz képest előbb vagy később jöhet meg a menstruációd, de az is előfordulhat, hogy az adott hónapban kimarad.

Ezért lehet veszélyes a méregtelenítő diéta

A méregtelenítő diéta további veszélyei

  • megbolygatja a szervezet természetes anyagcsere-folyamatait
  • túlzott hasmenést vagy éppenséggel szorulást okozhat
  • gyakori a puffadás és a gyomortájéki fájdalom
  • befolyásolhatja a vérnyomást
  • erős fejfájást okozhat

További méregtelenítő diétával kapcsolatos cikkek az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top