Életmód

Télen alattomosan csaphat le rád: ezt tedd meg minden nap magadért

Amikor a nyári forróságban pohárszámra isszuk a folyadékot, nincs esélyünk arra, hogy kiszáradjunk. Viszont télen nem ennyire magától érthető, hogy sokat igyunk. Pedig nagy szükségünk lenne rá.
 

Nyáron szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen számos jel figyelmeztet minket arra, hogy innunk kell. Nemcsak a szomjúság, hanem az izzadás is óva int a kiszáradástól. A melegben valahogy jobban kívánjuk a folyadékot, így nemcsak többször, hanem többet is iszunk. Vannak napok, amikor el sem akarjuk hinni, hogy mennyi hűtött üdítő fogy el, míg máskor el sem tudunk képzelni jobb szomjoltót a víznél.

Nincs sok inger

Télen, amikor alig várjuk, hogy a hideg, szabadban töltött idő után behúzódhassunk a melegbe, igazán jól esik egy forró tea vagy kávé. Az édes szájúak a forró csokinak is igazán örülnek. Ám ezeken az élményeken kívül nem igazán tudunk olyan helyzetekről, amelyek a folyadékbevitelre kecsegtetnek a hidegben. Pedig télen is gyakran izzadunk, ha réteges öltözködünk és ha nem fázunk. A fűtött szobákban lévő száraz levegő csak fokozza a dehidratáltsághoz vezető utat.

Télen alattomosan csaphat le rád: ezt tedd meg minden nap magadért

Egy angliai kutatás szerint a külső hőmérséklet befolyásolja a szomjúságot. A szakemberek azt vizsgálták, hogyan változik a szomjúság-érzet, ha fagyponthoz közeli és nyári melegben elemeznek egy csoportot. A kísérleti személyeket ugyanúgy öltöztették mindkét hőmérsékleten, majd ők maguk ítélték meg, mikor voltak szomjasabbak. A végeredmény az lett, hogy bármilyen igénybevételnek is tették ki az alanyokat, szinte másfélszer szomjasabbak voltak akkor, amikor a melegben voltak. Mindezt vérvétellel is alátámasztották: ugyanis mindannyiuk vérében kevesebb volt a hidegben a szomjúságért felelős hormon.

Figyeljünk magunkra

Ahhoz, hogy télen is biztosítsuk a szervezetünknek a megfelelő folyadékbevitelt, oda kell figyelnünk magunkra. Ahogyan a kutatás is bebizonyította, nem elég a szomjunkra hivatkoznunk, hanem tudatosan törekednünk kell a megfelelő mennyiségű ivásra. A kisgyerekek és az idősek esetében még fontosabb, hogy nyomatékosítsuk a hidratáció fontosságát. Ha már nehezen csúszik le a víz, különböző üdítők közül is választhatunk. A meleg italok is jó szolgálatot tesznek télen. A finom, forró levesek pedig még a lelket is megmelegítik a nagy hidegben.

A szakemberek szerint naponta 2-2,5 liter folyadékot kell fogyasztania egy felnőttnek. Ahhoz, hogy ezt betartsuk, érdemes a palackos módszert kipróbálnunk, hiszen azzal nyomon követhetjük, mennyit ittunk. Ha nem ezt választjuk, nézzük meg, mekkora poharat használunk és számoljuk meg, hogy abból hányszor fogyasztottunk folyadékot az adott napon.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top