Életmód

10 évvel öregítheti az agyadat a túlsúly

Egy kutatás szerint 10 évvel tűnik idősebbnek azoknak az agya, akik túlsúlytól szenvednek.

A Neurobiology of Aging szaklap kutatása 527, 20 és 87 év közötti önkéntest vizsgált, akiket “sovány” és “túlsúlyos” csoportokra osztottak. Miután mindegyik önkéntesnek megvizsgálták az agyát, megállapították, hogy a középkorú, illetve idősebb túlsúlyos embereknek sokkal nagyobb mértékben zsugorodott az agyuk, mint a sovány embereknek. Az agy a kor előrehaladtával történő zsugorodása alapvetően természetes folyamat, az agytérfogat csökken, 80 éves korunkra általában 15%-kal, de a túlsúlyos embereknél ez a folyamat 10 évvel előrehaladottabb volt, mint ahogy az alanyok kora indokolta volna. 

10 évvel öregítheti az agyadat a túlsúly

A kutatók egyelőre még nem tudják a pontos okokat, de lehetséges, hogy a hormonok és a szövetekben felhalmozódott zsír lehetnek a felelősök.

Ennek ellenére a túlsúlyos emberek nem rendelkeznek rosszabb kognitív képességekkel és az intelligenciateszteken sem szerepeltek rosszabbul.

LifeHack

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top