Életmód

A plasztikai sebészet nemcsak a nagy mellekről és fitos orrokról szól

Amikor a plasztikai műtétekről beszélünk, akkor a legtöbben hirtelen egy nagyon drága, szükségtelen beavatkozásra gondolnak, amiket a gazdagok úri jókedvükben ejtenek meg. Nyilván ez is igaz, de azért ennél sokkal izgalmasabb a terület, a történelem folyamán az emberiség hasznára vált sok esetben.

A nevének semmi köze a műanyaghoz

Mert ugye angolul plastic surgery, amiben a plastic szó műanyagot jelent, de nem azért plastic, mert műanyag ciciket lehet vele csináltatni. A plasztikai sebészet technikáit a 16. századig vezetik vissza, amikor egy olasz orvos, Gaspare Tagliacozzi sikeresen helyreállított egy orrot úgy, hogy a páciens karjából vett hozzá szövetet. Maga a plastic szó először 1837-ben bukkan fel a feljegyzésekben, nagyjából 18 évvel azelőtt, mielőtt konkrétan a műanyagot feltalálták volna. A szó maga a görög plastikos szóból ered, ami formálást, alakítást jelent, és azok az orvosok, akik ezeket a technikákat használták, a deformálódott, rongálódott testrészekre fókuszáltak.

Gasparo Tagliacozzi orrműtéte
Gasparo Tagliacozzi orrműtéte

A mellplasztika régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk

Az első sikeres mellplasztika nem szépészeti beavatkozás volt, hanem helyreállító műtét egy daganat eltávolítása után, amelynek során a páciens bal mellének nagy részét leoperálták. Vincenz Czerny német sebész a páciens hátáról leszedett zsírdaganattal töltötte fel a mellet 1895-ben. A következő 70 év azzal telt, hogy találjanak valamilyen anyagot, amelyből olyan implantátumot lehet készíteni, amit befogad a páciensek szervezete. Végül a 60-as évek elején, Frank Gerow sebész próbálta ki sikerrel a szilikonimplantátumot egy önkéntes páciens, Timmie Jean Lindsey mellén, aki a mai napig ezzel az implantátummal él együtt.

Egy plasztikai sebész végezte el az első sikeres transzplantációt

Nem gondolnánk, hogy a transzplantációnak bármi köze lehetne a plasztikai sebészethez, pedig sok hasonló technikára van mindkettőnek szüksége. Az idegek, szövetek rekonstruálása, kapcsolódása, a lehetséges kilökődés – mind közös terület bennük. Az első sikeres transzplantációt – vesét ültetett át – 1954-ben, Joseph E. Murray plasztikai sebész végezte. A donor vesét a páciens, Richard Herrick ikertestvérétől kapták, ezzel is a kilökődést igyekeztek elkerülni. 1990-ben a plasztikai sebész orvostudományi Nobel-díjat kapott.

Richard Herrick (középen) és ikertestvére, Ronald Herrick (jobbra)
Richard Herrick (középen) és ikertestvére, Ronald Herrick (jobbra)

Egy plasztikai sebésznek köszönhető az első sikeres kézátültetés is

Dr. Warren Breidenbach plasztikai sebész 1999-ben elsőként hajtott végre sikeres kézátültetést. A páciens, Matthew Scott egy tűzijáték-balesetben vesztette el a kezét 14 évvel az átültetés előtt. Az átültetés megtervezése 3 évbe telt. Az orvosnak meg kellett küzdenie a többi kollégájával, akik amellett, hogy a biztos kudarcot vetítették előre, még etikai kétségeiknek is hangot adtak. Scott sikeres kézátültetése óta világszerte 85 páciens kapott új kezet vagy egész kart, köztük gyerekek, amputáltak és robbanások áldozatai is.

Virágzik a plasztikai turizmus

Természetesen azért vándorolnak országról országra a plasztikai beavatkozások miatt a páciensek, hogy minél jobb áron jussanak hozzá az új orrukhoz vagy mellükhöz. Mexikó és Brazília vezette sokáig a listát, itt fordultak meg a legtöbben a plasztikai turisták közül, de már a nagy játékosok között van Dubaj és Thaiföld is. Az utóbbi kettőnek az az előnye, hogy a legmodernebb orvosi felszereléssel, mégis jó áron végzik a beavatkozásokat. Thaiföld azóta vette át a vezetést ebben a turisztikai versenyben, amióta a plasztikai vendégeknek olyan kórházakban biztosítanak ellátást a műtét után, amelyek inkább hasonlítanak luxushotelhez, mint kórházhoz. Csak 2013-ban 4,3 milliárd dollár bevételt termelt az országnak a plasztikai turizmus.

Egyre sikeresebb a teljes arcátültetés

2012-ben Eduardo Rodriguez plasztikai sebész mutatta be munkáját: a legkiterjedtebb teljes arctranszplantációt, amit Richard Norrison végzett el, aki 1997-ben arcon lőtte magát öngyilkossági szándékkal. A beavatkozás sikerrel járt, bár egy kicsit furcsán néz ki az arca, és élete végéig gyógyszereket kell szednie, mégis az, hogy az új arc teljesen jól működik, elég lenyűgöző. Rodriguez 2015-ben megismételte a mutatványt és egy megégett tűzoltónak, Patrick Hardisonnak varázsolt új arcot. Az eredmény fantasztikus. 2016 közepére már több mint 30 páciensen végezték el a részleges vagy teljes arcátültetést.

Olvass többet a plasztikai műtétekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top