Életmód

Javítsd meg, ne dobd ki! – Svédországban nem támogatják a pazarlást

A svéd kormánypártok olyan adóügyi módosítást javasolnak, amely támogatja az elromlott dolgok megjavítását, míg azokat a cégeket bünteti, amelyek termékeiket kifejezetten úgy gyártják, hogy meghibásodás esetén újat kelljen helyettük venni.

A skandináv országot vezető szociáldemokrata és zöld pártok adózási javaslata szerint 12–25 százalékos adókedvezményt biztosítana többek között a kerékpárok, ruhák és cipők javítására. Emellett a szerelési munkák költségei leírhatóak lennének a jövedelemadóból, például hűtőszekrények és mosógépek javítása esetén. Az előzetes becslések szerint ezek az adókedvezmények évente 54 millió dollárjába kerülnének a svéd adófizetőknek. Azonban a tervek között szerepel egy új típusú “vegyi adó” is, amely az új áruk, például új számítógépek gyártási költségeit terhelné, ebből körülbelül évi 233 millió dollár bevételre számít a svéd állam.

“Ha meg akarjuk oldani a fenntarthatóság és a környezetvédelem problémáit, a fogyasztásra kell koncentrálnunk – nyilatkozta Per Bolund svéd pénzügyi és fogyasztási miniszter a The Local című lapnak. – Arra szeretnénk ösztönözni az embereket, hogy a helyes döntéseket hozzák meg.”

A kezdeményezés nem egyedülálló, 2015-ben például Franciaországban fogadtak el egy törvényjavaslatot, amely a megköveteli, hogy a gyártók feltüntessék termékeiken, hogy mennyi ideig lehet majd azokhoz tartalék alkatrészeket kapni, illetve ingyenes javítást vagy cserét is kell biztosítani a vásárlóknak, ha a termék az első két év során, a vásárló önhibáján kívüli okból tönkremegy.

Ha egyszer meg lehet javítani, miért kellene kidobni? (Fotó: Andersen Dávid)
Ha egyszer meg lehet javítani, miért kellene kidobni? – Fotó: Andersen Dávid

Számos nagy cég is követ hasonló gyakorlatot: az Apple például, ha egy törött okostelefont lecserél egy újra, a sérült darabot alkatrészként hasznosítja újra, amennyiben ez lehetséges.

Más gyártók azzal hívják fel magukra a figyelmet, hogy termékeiken jelzik, ha azokat eleve úgy tervezték, hogy könnyen javíthatóak legyenek. A minnesotai székhelyű Pad & Quill nevű cég például ingyenes javítást biztosít vásárlóinak, a Flint and Tinder nevű cég egyik terméke, a Ten-Year Hoodie pedig már nevében is jelzi, hogy tartós használatra szánták.

További cikkek Svédországról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top