Életmód

“Fogadjunk, hogy alig várod, hogy elmenjek itthonról, és pornót nézhess!”

Sajnos biztosan tudod, milyen féltékenynek lenni. Bibók Bea pszichológus szakértőnk hozott néhány tipikus féltékenységi helyzetet/mondatot, és "lefordítja", hogy valójában mi van ezek mögött a súlyos mondatok mögött.

A féltékeny emberek számára nagyon veszélyesnek tűnik a világ. Azt érzik, hogy lépten-nyomon riválisokba ütköznek, akik valódi veszélyt jelentenek a kapcsolatukra, legyen az nő, férfi, barát, gyermek, édesanya, vagy éppen egy régi ismerős. Attól félnek, hogy a párjukat elveszíthetik, így egyedül maradnak, megszégyenülve, beigazolván azt a belső érzésüket, hogy ők nem értékes emberek.

Éppen ezért foggal-körömmel ragaszkodnak a párjukhoz, állandó kontroll alatt tartják a társuk életét.

Kikérdezések, ellenőrzések, e-mail-fiók és csetfeltörések jellemzik a kapcsolatot, egy idő után pedig színre lépnek a vádaskodások, kiborulások és gyanúsítgatások. Az állandó belső feszültség meghiúsítja azt, hogy a féltékeny fél dühös megnyilvánulás helyett csupán elmondja párjának az érzéseit. Ehelyett túlzó, vádaskodó és bántó mondatok hagyják el a száját, ami a másik méltóságát sérti. Ez a viselkedés a párkapcsolatban egy negatív irányú folyamatot generál, éppen ezért fontos megérteni és látni azokat a tényezőket, amik kiváltják ezt a viselkedésformát.

A következő mondatok ezekre hoznak példát: ha a képre kattintasz, akkor megtudod, milyen mozgatórugók húzódnak a háttérben!

 

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

 

 Olvass még a féltékenységről az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top