Életmód

Amerikában sem jó a nyugdíjasoknak – ránk is ez vár?

Hajlamosak vagyunk USA-ra úgy tekinteni, mint a lehetőségek hazájára, ahol a kemény munka elnyeri méltó jutalmát. Belülről azonban már egészen másként érzik magukat azok az amerikaiak, akik minden jel szerint nem kapnak majd a tisztes megélhetéshez elég nyugdíjat öregkorukra, ráadásul még tovább is kell ezért dolgozniuk, mint a korábbi generációknak. Mindezek felett a lakosság nagy hányadának még elegendő megtakarítása sincs ezekre az évekre, és sokaknak azzal is szembe kell nézniük, hogy öregkorukra nem csak az állam, de még a gyermekeik sem szívesen gondoskodnak róluk.

Jelenleg az Egyesült Államokban a 65 év feletti nyugdíjasok körülbelül 5 százaléka él nyugdíjas otthonokban, a 95 év felettieknek pedig a fele kényszerül erre. Bár kívülről nézve az amerikai életforma normális része az, hogy az idős szülőket otthonokba adják a gyerekeik azért, hogy kevesebb gondjuk legyen a mindennapokban, ám ha az időseket kérdezzük, akkor kiderül, hogy ez se nem természetes, se nem jó számukra. A többségük ugyanis szívesebben élne a gyerekei közelében, mint egy idegen környezetben, más idősekkel összezárva. A jövőben az előrejelzések szerint ez a tendencia csak erősödni fog, és hamarosan minden ötödik idős amerikai szülőt otthonba adják majd a gyerekeik.

Amerikában sem jó a nyugdíjasoknak – ránk is ez vár?

Az amerikaiak és a magyarok ugyanattól félnek

Ez még csak a kisebbik gond azok közül, amivel az idősödő amerikai társadalomnak szembe kell néznie, ugyanis a magyarországi állapotokhoz nagyon hasonló módon rengeteg amerikainak nincs semmiféle megtakarítása a nyugdíjas évekre – az 55 éves vagy annál idősebb amerikaiak 29%-a van ilyen helyzetben, és közülük 41% pedig még saját otthonnal sem rendelkezik. Mindeközben az amerikaiak komolyan félnek attól, hogy az állam csökkenti vagy akár meg is szünteti majd az állami nyugdíjat, és e félelmeket erősítik azok a törekvések az állam részéről, hogy jelentősen, akár 7 évvel is kitolja az eddigi nyugdíjkorhatárt – vagyis az állam igyekszik a jövőben minél kevesebb terhet vállalni a nyugdíjasok eltartásából.

 

Amerikában sem jó a nyugdíjasoknak – ránk is ez vár?

Még az egyébként idős korban is meglehetősen aktív amerikaiak számára sem vonzó kilátás az, hogy 69 éves korukig dolgozzanak, és csak ezután, megromlott egészségi állapotban vonulhassanak nyugdíjba. A nyugdíj-megtakarítással nem rendelkezők számára azért is különösen fenyegető a jövő, mert a kevés állami nyugdíjból nemcsak hogy a megszokott életszínvonalukat nem tudják majd fenntartani, de a lakáshitel-törlesztésüket sem lesznek képesek fizetni, vagyis éppen a legkiszolgáltatottabb időben, idősen maradnak otthon nélkül. Sajnos az általános tendencia szerint magukra maradnak a problémáikkal, mert a fiatal amerikaiak egyre inkább természetes és normális szokásnak tekintik, hogy idős szüleikről ne gondoskodjanak személyesen, hanem egy idősek otthonában helyezzék el.

 

Olvasson még idősekről és nyugdíj témában az NLC-n

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top