Életmód

A kiegyensúlyozott élet titka: stressz helyett káromkodj

Néha elönt mindenkit a késztetés, hogy a belső frusztrációját kiélje ordenáré módon a többi bosszantó emberen. Például olyan egyszerű lenne, hogy megdobáljuk legokatonákkal azt, aki rálépett a villamoson a vadiúj cipőnkre anélkül, hogy bocsánatot kért volna. Vagy annak a fickónak a fejére önteni a kávét, aki elénk vágott a sorban, pedig már 42 perce is idegesek voltunk, hogy milyen sokat kell várni.

Ahelyett, hogy az ilyen és ehhez hasonló bosszúálló fantáziákat pörgetnénk újra meg újra a fejünkben, a tudósok szerint van egy sokkal jobb megoldás a stressz csökkentésére: káromkodjunk.

A káromkodás csökkenti a fájdalmat

A Keele University tudósai egy kísérletben a csúnya szavak fájdalomcsökkentő hatását vizsgálták. Az önkéntes egyetemistáknak egy vödör jégbe kellett tenniük a kezüket, és ismétlődően káromkodniuk kellett közben. Egy másik csapat önkéntesnek káromkodás nélkül kellett kibírni a vödör jeget. Azt találták, hogy a káromkodás négyszeresére növelte a zsibbasztó hatást, mint a másik csoportnál. Dr. Richard Stephens, a kutatás egyik tudósa szerint a káromkodás annyira alapvető dolog, hogy nagyjából egyidős az emberiséggel, évszázadok óta az életünk része, ezért lehet olyan nagy hatással az emberi elmére.

A kiegyensúlyozott élet titka: stresszelés helyett káromkodj

A káromkodás erősíti az összetartozás érzést

Egy 2003-as új-zélandi kutatásban azt találták, hogy a szappangyárban dolgozók között a közös káromkodás határozott erősítette az összetartozás érzését és a csoporton belüli egyetértést. Azért lehet ez így, mert a káromkodás segít az érzelmek feldolgozásában, főleg ha egy csoportnak közös problémái, közös megoldandó ügyei vannak. Ez a felfedezés annyira jelentős, hogy mára már több kutatás is zajlik a káromkodás és a csoportkohézió összefüggéseinek vizsgálatára.

A káromkodás működőképes, de csak ha jól csinálják

Nem ám csak úgy bazmegolunk bele a világba, ezt is helyesen kell csinálni, különben semmit sem ér. Dr. Stephens szerint ha csak alkalmanként használjuk, akkor akár viccesek, figyelemfelkeltőek is lehetünk a csúnya szavakkal, nyomatékosíthatjuk a mondandókat. Azonban, ha minden második szavunk káromkodás, akkor elveszti a pozitív hatását, és csak bunkónak fognak tartani miatta. Azzal, hogy mértéktartóan káromkodunk, sokkal nagyobb hatást érhetünk el.

A csúnya szavakat akár meditációban is használhatjuk

Azt gondoljuk a meditációról, hogy csupa béke, csend és megszabadít minden lelki bajtól. Valóban békés és csendes tevékenység, ám fokozható a stresszcsökkentő hatása pár bazmeggel dúsítva. Legalábbis Jason Headley író azt találta, hogy amikor a felesége vezetett meditációjába beleszőtt néhány csúnya szót, amitől a nő persze elkezdett nevetni, akkor sokkal relaxáltabb állapotba került, mint hagyományos meditációval. Készített is erről egy videót, F*ck That: An Honest Meditation címen feltöltötte a Youtube-ra és őrült sikert ért el vele, jelenleg 8,5 millió megtekintésnél tart.

Ugyanezen az alapon működik a kedvencem, John C. Parkin: Fuck it! terápiája, amiben leírja, hogy azzal, hogy ilyen erőteljes szóval basszameget mondunk mindenre, ami feszültséget okoz az életünkben, hatalmas erőt szabadítunk fel magunkban. Az írót igazolja az a rengeteg pozitív történet, amit a terápiáin részt vevők meséltek, sokan arról számoltak be, hogy megváltozott az egész életük ettől a kis csúnya szócskától.

Természetesen senkit sem biztatunk arra, hogy mostantól kezdve mindennap azzal kezdjen a munkahelyén, hogy köszönés helyett egy kiadósat káromkodik, mert az nem biztos, hogy szimpátiát váltana ki a kollégákból. De azért érdemes olykor kiengedni a feszültséget egy erős kifejezés kíséretében, főleg, ha már úgy érezzük, felrobban a fejünk. A kutatások azt sugallják, hogy a káromkodás okos használatával sokkal békésebben és kiegyensúlyozottabban élhetünk, úgyhogy egy próbát megér.

Olvass több kutatásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top