Életmód

Így dolgozhatsz nyugdíj mellett – munkaötleteket nyugdíjasoknak

Ebben évben nagyon fordult a kocka, és úgy tűnik, bőségesen van betöltetlen állás az országban. Ha valaki nyugdíjasként szeretne egy kis extra bevételre szert tenni, vagy egyszerűen csak olyan elfoglaltságot keres, ami még pénzt is hoz a konyhára, akkor most érdemes megragadni a kínálkozó alkalmat, amikor alkalmazottként vagy vállalkozóként is megnyíltak a lehetőségek az idősebb korosztály előtt. Mi ezeket a munkákat ajánljuk nyugdíj mellé.

Egyre jobb eséllyel találnak az idősebb korosztály tagjai is állást ma Magyarországon, akiben pedig még egy kis vállalkozó szellem is van, az most biztosan megcsinálhatja a szerencséjét. Persze nem öröm, hogy a nyugdíjasaink többsége arra kényszerül, hogy kiegészítő jövedelemforrások után kutasson, de legalább most van rá esélyük, hogy meg is találják azt. Annyi pozitívum mindenképpen van a dologban, hogy a felmérések szerint egészségesebbek, akik tovább maradnak aktívak, és nemcsak fizikailag, de lelkileg és szellemileg is rugalmasabbak a korosztályuk átlagához képest. Az alábbi munkák meg is követelik a szellemi frissességet, sőt némelyik azt is, hogy egy kicsit képezze magát az ember – ez utóbbi pedig még tényleg csak javára válhat bárkinek!

Így dolgozhatsz nyugdíj mellett – munkaötleteket nyugdíjasoknak

Könyvelő

Ez egy képzettséget igénylő szakma, aminek számos előnye vagy az idősebb korosztály számára: egyáltalán nem korhoz kötött, és jól lehet vele keresni, ráadásul otthonról is végezhető rugalmas időbeosztásban, vállalkozóként. A vállalkozás beindítása nem igényel nagyobb befektetést, de munkavállalóként is könnyen el lehet vele helyezkedni, ha valaki ezt a megoldást szereti jobban. Ez a tevékenység nem igényel különösebb fittséget, de mivel ülő munkáról van szó, ezért – főleg idős fejjel – oda kell figyelni néhány dologra (pl. a helyes tartásra, tagjaink rendszeres átmozgatására, monitor-szem távolságra és így tovább erről bővebben itt olvashatsz). Ideális nyugdíjas munka tehát annak, aki szellemileg még friss, és fogékony rá, hogy folyamatosan képezze magát – a jogszabályváltozásokat ugyanis állandóan követni kell. Különösen jó benne az, hogy a szükséges képesítés egy OKJ-t tanfolyamon is megszerezhető, tehát bárkiből lehet néhány hónap alatt könyvelő akkor is, ha előtte 40 évig köze nem volt ehhez a szakmához.

Ingatlanértékesítő

Ez egy mozgalmas, pörgős szakma, de nem csak a fiatalok tudják jól ellátni. Kell hozzá egy kis állóképesség, jó beszélőke és pozitív felfogás – ezek hiányában ne is próbálkozzon meg vele senki, mert nagy valószínűséggel kudarcot vall. Ám ha a fenti képességeknek birtokában vagyunk, most jók az esélyeink arra, hogy csinos bevétellel toldjuk meg a nyugdíjat ebből a szakmából, hiszen felpörgőben van az ingatlanpiac és nagy a kereslet az értékesítőkre is.

Online kézműves

Nyugis szakma, amit otthon, karosszékből is lehet végezni. Sokszor látunk idős néniket, amint saját készítésű szőtteseiket, hímzett terítőiket és ruháikat árulják – valami ilyesmiről van szó, csak sokkal hatékonyabb formában. Ugyanis nem kell személyesen kimenni a piacra, mert a portékát a különféle internetes piactereken, kézműves portálokon és aukciós oldalakon értékesítjük. Aki igazán egyedi és szép munkákat készít, kitűnhet a tömegből és kifejezetten jó pénzt kereshet itt, de az is megtalálja a számítását, aki csak havi pár tízezer forintos kiegészítésre “utazik”.

Magántanár

Az otthoni tanítás jól jövedelmező munka lehet még nyugdíjasként is. Egyáltalán nem feltétel, hogy tanári végzettsége legyen valakinek – ami itt szükséges, az a pedagógiai érzék, és hogy legyen egy olyan téma, amiben különösen jártasak vagyunk. Nem csak matekot és fizikát lehet korrepetálni, és nem csak nyelvet oktathat egy magántanár, hanem bármiféle tudást megoszthat bárkivel, például a szakácstudományát, a kézműves ismereteit, a korábbi szakmájában megszerzett jártasságát is taníthatja felnőtteknek. Sőt még azt is megtehetjük, hogy olyat tanítunk, amit korábban mi sem ismertünk: elvállalhatjuk gyerekek korrepetálást úgy, hogy előtte mi magunk alaposan felkészülünk a tárgyból. Ha van oktatói vénánk és érzékünk a gyerekekhez, lehet, hogy többet tudunk nyújtani így nekik, mint egy diplomás tanár az iskolában, akinek nincs lehetősége minden egyes tanítványával külön-külön foglalkozni. Gondoljuk át, mihez értünk jó, és merészen kezdjük el hirdetni magunkat az interneten, újságokban és a baráti körben, és előbb utóbb megjönnek az első tanítványok.

Így dolgozhatsz nyugdíj mellett – munkaötleteket nyugdíjasoknak

Gyermekfelügyelet

Klasszikus “szakma”, amit szívesen bíznak tapasztalt, idősebb nőkre a kisgyerekes szülők. Dadusra mindig szükség lesz: nézzünk csak körül a környezetünkben, és hamar kiderül, sok olyan család van, ahol szívesen átadnák a gyerek feletti ellenőrzést pár órára valakinek a szülők, de nem találnak megbízható embert hozzá. Hirdessük magunkat és keressük az ilyen lehetőségeket is – egészen jó nyugdíj kiegészítést szedhetünk be ebből.

Idegenvezető

Az agilis, életvidám és utazni szerető embereknek való állás ez. Azoknak ajánljuk, akik jól kijönnek ismeretlenekkel, van bennük egy kis pedagógiai és vendéglátói hajlam, és szeretnek beszélni. Számos válfaja létezik a szakmának a nyugis, múzeumi tárlatvezetéstől kezdve a városnézést lebonyolító, csoportkísérő idegenvezetésig, és ezért többféle habitussal is megtalálhatjuk benne a számításunkat. Aki nem érzi olyan fittnek magát, hogy 4-5 órás városi gyaloglást levezényeljen, az lehet múzeumi idegenvezető, aki viszont nagyon szeret jönni menni, abból túravezető is válhat. Rengeteg nyugdíjas utazik szerte a világban, és egyre többen látogatnak el Magyarországra is – lassan külön iparággá válik a számukra ideális programok és túrák megszervezése. Ebben akár alkalmazottként, akár önálló vállalkozóként is érdemes részt venni még a nyugdíjkorhatáron túl is!

Olvasson még idősekről és nyugdíj témában az NLCafén

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top