Mindennapok

Neurológusok szerint ez a világ legboldogabb zeneszáma

Tudományos kutatások is bebizonyították, amit egy vérbeli Queen-rajongó (vagy átlagos hallással rendelkező ember) már régóta tudott: a Don't Stop me Now a világ legboldogabb zeneszáma.

Már régóta ismert, hogy a zenehallgatás különböző pozitív érzések stimulátora lehet. Nem mintha ehhez nagyon szükség lenne a tudományra, a zene boldogító hatásával valószínűleg mindenki tisztában volt, aki életében legalább egyszer táncolt már óbégatva a lakásában kedvenc számára. És hát ki nem?

És bár a zene persze ízlés dolga, vannak azok a számok, amik egyszerűen mindig képesek felvidítani minket, és még ha ciki popslágerekről van is szó, akkor is szívből imádjuk őket. Az ilyen jó érzéseket kiváltó számok működési mechanizmusának tudományos alapja is van. Egész egyszerűen vannak bizonyos komponensek, amiknek a helyükön kell lenniük ahhoz, hogy egy szám boldogságot, eufóriát váltson ki belőlünk. Az ilyen számok például rendszerint gyorsabb tempójuak az átlagos popszámoknál, de az is fontos, hogy a szöveg pozitív élményekről szóljon (strandról, buliról, szerelemről, ilyesmik).

Jacob Jolij neurológus ilyen kritériumok alapján alkotta meg a formulát, amiből tudományosan kiszámította, hogy melyik a világ legboldogabb slágere – ebben segített neki egy csomó önkéntes is, akiknek azt kellett megítélniük, melyik szám teszi őket a legboldogabbá.

A győztes pedig a Queen ikonikus slágere, a Don’t Stop Me Now lett. Van még kérdés?

Bár sokan azonnal elkezdtek hepciáskodni, hogy “minden országnak megvan a saját boldogság-száma”, de ugyan már… Hallgassa meg mindenki Freddie számát, és nézzen már magába: ha nem érzi magát legalább egy kicsivel boldogabbnak, akkor hazudik!

(Tipp: a klip csak fokozza az élményt!)

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top