Életmód

Mit tehetek a nyugdíjamért? – ötletek az előrelátó öngondoskodáshoz

Ha eltöprengtél már azon, hogy vajon miből élsz meg nyugdíjas éveidben megfelelő színvonalon, azzal már megetted az első, és nagyon fontos lépést. Sokan ugyanis csak az aktív éveik végén döbbennek rá, hogy az állami nyugdíjból igencsak szűkösen jönnek ki – ha egyáltalán kijönnek –, és már jóval korábban el kellett volna kezdeniük takarékoskodni idős korukra. Lássuk, mik a legkézenfekvőbb megtakarítási módszerek, amikkel megtoldhatod majd a leendő nyugdíjadat.

A legtöbb ember figyelmét és energiáját leköti az éppen előtte álló anyagi probléma – pénz kell a lakásra, gyerekekre, kocsira, nyaralásra –, és mindig csak halogatja, hogy valamiféle takarékoskodásba kezdjen. Különösen igaz ez nálunk, Magyarországon, ahol ugyan az elmúlt években az öngondoskodás kultúrája fejlődött, de még mindig csak gyerekcipőben jár. Márpedig ilyen szemlélet nélkül az átlag magyar anyagi lehetőségei nagyon szűköses lesznek a nyugdíjas éveiben, a következő generációé pedig egyenesen lehetetlené válik. Számos módszer létezik, amivel bebiztosíthatod magad öreg korodra, és mi azt tanácsoljuk, hogy élj ezek valamelyikével!

Mit tehetek a nyugdíjamért? – ötletek az előrelátó öngondoskodáshoz

Élet és nyugdíjbiztosítások

Ha ráveszed magad, hogy pénzt teszel félre, hogy majd azzal kiegészítsd a nyugdíjad lehetőleg ne a “hagyományos” óvszert válaszd, és ne párnacihában vagy egyszerű bankszámlán kuporgasd a megtakarításod. Sokkal hasznosabb ennél az is, ha valamilyen élet- vagy nyugdíjbiztosításba invesztálsz, mert ezek a konstrukciók nem egyszerűen csak megtakarítások, hanem tulajdonképpen befektetések, amik a biztosítási szolgáltatások mellé hozamot is ígérnek. Mint minden befektetésnek, természetesen ezeknek is megvan a maguk kockázata, de az ügyféltől, függ, hogy mekkora rizikót hajlandó ebben vállalni. Ezek a befektetési formák azért előnyösek megtakarításként is, mert nem csupán nyereséget hoznak a betett pénz után, hanem rendszerint állami támogatásokat is: például adókedvezményt vehetsz igénybe utánuk.

Nyugdíjpénztár

A fenti öngondoskodási forma igényel némi pénzügyi jártasságot és kockázatokat is hordoz magában – ezért lesznek olyanok, akik nem szeretnék igénybe venni. Ha biztonságosabbnak ígérkező megoldást szeretnél ezeknél, akkor neked az önkéntes nyugdíjpénztár lehet a jó megoldás. Mivel ezek portfoliója legalább 50-60 százalékban magyar állampapírokat tartalmaz, sokkal kevésbé hatnak rá a nemzetközi gazdasági változások, és nagyobb biztonságban van a megtakarításod. Jó hír, hogy itt is igénybe vehető az állam támogatása adó-visszatérítés formájában, és további előny, hogy kedvezményezetteket jelölhetsz meg arra az esetre, ha meghalnál, így a befizetések nem vesznek el, és a kedvezményezettek személyét bármikor módosíthatod. Ezek a megtakarítások adó- és illetékmentesen örökölhetők, a kedvezményezett vagy a törvényes pedig egy összegben is felveheti a pénzt, de a saját nevén a pénztárban is hagyhatja a tagdíjfizetés folytatásával vagy a nélkül is, sőt még arra is van lehetősége, hogy átutalhatja saját nyugdíjpénztárában lévő egyéni számlájára.

Mit tehetek a nyugdíjamért? – ötletek az előrelátó öngondoskodáshoz

Befektetési alapok

Ha magabiztosan mozogsz a pénz világában, és ha hajlandó vagy nagyobb kockázatot is vállalni, akkor választhatsz öngondoskodásként olyan lehetőségeket is, amik az előző kettőnél nagyobb kockázattal járnak ugyan, de több haszonnal is kecsegtetnek. A befektetési alapok például ezek közé tartoznak, és jó üzleti lehetőséget kínálnak arra, hogy ezek hozamából tartsd fent a megszokott életszínvonalad nyugdíjas korodban is. Mivel ezek teljesen piaci alapon működnek nem kapcsolódik hozzájuk állami garancia, és minden kockázatot te vislesz, de ha okosan állítod össze a portfoliód, akkor nagyon szép hozamot érhetsz el velük hosszú távon. Azonban felkészületlenül ne vágj bele, mert van a lehetőse annak is, hogy elveszted a pénzed, de megijedned sem kell, mert megtanulhatók a szükséges fortélyok. Ha nagyobb szabadságra vágysz abban a kérdésben, hogy mikor és menyit tegyél félre, akkor a befektetési alapok neked valók, mert ezekbe nem kell rendszeresen, havonta befizetni, mint egy nyugdíjpénztárba vagy életbiztosításba. Azt a pénzt, amit rá fordítasz egy szakember elkezdi fialtatni, vagyis a bróker, a megállapodásotok szerint értékpapírokat – részvényt vagy kötvényt – vesz a pénzedből. Ezek a megvásárolt értékpapírok alkotják a befektetési alapot, és ezt a portfoliót kezeli az úgynevezett alapmenedzserek úgy, hogy értékpapírok ideális időben történő vételével és eladásával a befektető számára lehetőleg minél nagyobb nyereséget érjen el. Az így képződött tőke a befektetési vállalat elkülönített vagyonát képezi, így a vállalat esetleges csődje esetén is megmarad. Ezen a területen óriási a választási lehetőség: több mint négyszáz hazai és 6000 külföldi papír közül kell megtalálni a legjobbat, ezért az ilyen “nyugdíjtervezési stratégiához” mindenképpen egy szakember segítségét kell igénybe venned.

Olvasson még idősekről és nyugdíj témában az NLC-n

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top