nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Veszélyes öngyújtókat talált a hatóság

Veszélyes öngyújtókat talált a hatóság

Ellenőrizte a Magyarországon forgalmazott öngyújtókat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. 26 termékből 8 nem volt biztonságos.
NLCafé
f Ajánlom

Öngyújtókat ellenőriztek a fogyasztóvédők, miután a normál gyújtók mellett megjelentek olyan újfajta öngyújtók is, amelyek megjelenésüket tekintve a gyermekek számára igen vonzóak lehetnek, ugyanis azok nagyon hasonlítanak például rajzfilmfigurához, játékhoz, fegyverhez, telefonhoz, hangszerhez, járműhöz, állathoz és különböző hang, mozgásos vagy fényhatással is felhívják magukra a gyerekek figyelmét.

Az ellenőrzés során összesen 26 féle öngyújtóból történt mintavételezés. Ebből 7 termék minősült újszerű öngyújtónak, amelyek forgalmazása tiltott.

A fennmaradó 19 féle öngyújtó laboratóriumi vizsgálatát az NFH akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma végezte el a vonatkozó szabványok figyelembevételével. A vizsgálat során a szakemberek megvizsgálták az öngyújtók lángképzését, lángmagasságát, lángkialvását, valamint azt, hogy leejtés során felmerül-e gázszivárgás, hogy ellenállnak-e a belső nyomásnak, vagy hogy hogyan viselkednek folyamatos, vagy periodikus égés során.

Mindössze 1 normál öngyújtó esetén került gázszivárgás megállapításra, a termék leejtése során.  A lefolytatott kockázatértékelés alapján ez a termék égési sérülés-veszély szempontjából súlyos kockázatot jelent a felhasználókra nézve.

A 8 féle nem biztonságos termékkel kapcsolatban a hatóság megteszi a szükséges intézkedést – olvasható a fogyasztóvédelem honlapján, ahol megtalálható a problémás termékek listája is. 

Megosztás Facebookon