Életmód

Így bánnak a különféle kultúrákban az idősekkel

Minél hagyományosabb értékek mentén működik egy társadalom, annál jellemzőbb, hogy a család tagjai maguk gondoskodnak az idős hozzátartozókról. A modern nyugati kultúráknál éppen az ellenkezője a trend: minél fejlettebb egy ország, annál gyakoribb, hogy az öregeket "alvállalkozóra" bízzák, hogy amíg a család tagjai a bonyolult és rohanó élet kihívásaival küzdenek, az öregek minél kevésbé legyenek útban. Lássunk most arra néhány jó példát arra, hogy hogyan becsülik meg egyes országokban az öregeket!

“Annak az ifjúságnak, amely nem tiszteli az időseket nincs jövője” – tartja a kínai bölcsesség. Míg a nyugati országok lassan elfeledkeznek erről az igazságról – az USA-ban például a 90 felettiek több mint a fele él már idősotthonokban teljesen elszakadva a családjától –, addig számos kultúrában még ma is példaértékűen gondoskodnak a felnőtt gyerekek a szüleikről, és egyértelmű kötelességüknek tartják, hogy öreg napjaikban mellettük maradjanak.

Kína

Sok vád érheti a kínai kormányt a családpolitikája miatt – az a törvény például, hogy nem engedik a több gyermek vállalását sok egyéni tragédia forrása, és nagy bánatot okoz a szülőknek –, de ugyanakkor példaértékű az a hozzáállásuk, ahogy az idősekhez viszonyulnak. A távol-keleti országban egyenesen törvénybe foglalták például azt, hogy a felnőtté vált gyerekek “soha nem hanyagolhatják el idős szüleiket” függetlenül attól, hogy milyen távolságban élnek tőlük. Aki vét ez ellen, az pénzbírsággal és börtönbüntetéssel is sújtható. Azt ugyan nem írják elő, hogy milyen gyakran kell látogatni a szülőket, és mit értenek megfelelő gondoskodás alatt, de egyértelmű, hogy tisztelettel és törődéssel kell a fiataloknak fordulni az idősek felé.

Így bánnak a különféle kultúrákban az idősekkel

India

A rendkívül színes kultúrájú és társadalmú Indiában egy dologban teljes a társadalmi egyetértés: az időseket megilleti a tisztelet és a gondoskodás. Hagyományos szokás, hogy a fiatalok megérintik, megcsókolják és megmossák az idős szülők lábát, amit ők a szeretet és a tisztelet jeleként fogadnak. Ez a gesztus egyúttal kérés is: a gyerekek így nyilvánítják ki, hogy áldást szeretnének kapni életükre a szüleiktől.

Japán

Minden szeptember harmadik hétfője az Idősek Tiszteletének Napja Japánban. Ez nem egyszerű emléknap, mint például az Anyák Napja a nyugati világban, hanem törvénybe foglalt ünnep, amin fizetet szabadságot kapnak a dolgozók. Ilyenkor minden családban ajándékokkal lepik meg az idős hozzátartozókat, különféle programokat és nagy sütés-főzést rendeznek – vagyis egész nap a figyelem középpontjában az öregek állnak. Az idősek egyébként nem csak ezen a napon kapnak különleges törődést a fiataloktól, mert Japánban a kultúra része, hogy tisztelik az öregeket, hallgatnak a szavukra és kifejezetten nagy szégyennek tartják, ha valaki nem tud vagy nem akar valamelyik idős hozzátartozójáról megfelelően gondoskodni.

Így bánnak a különféle kultúrákban az idősekkel

Görögország

A mediterrán kultúrában az “öreg” kifejezéshez nem kapcsolódik semmilyen negatív gondolat, hanem éppen ellenkezőleg: az idős kor büszkeség és érdem, és egyúttal annak jele, hogy az illető volt annyira bölcs és okos volt az élethez, hogy sok évet megérjen. Görögországban a nagyon gyakori még ma is, hogy a családok több generációja él egy háztartásban, és minél idősebbek a hozzátartozók, a fiatalok annál büszkébbek rájuk. Az öregség itt társadalmi rang, amely különleges tisztelettel és megbecsüléssel jár, nem pedig egy kiszolgáltatott állapot.

Franciaország

Bár kifejezetten fejlett nyugati országnak számít, az idősek tisztelete – legalábbis törvényi szinten – Franciaországban is fontos. 2004-ben a már említett kínai törvényhez hasonló rendelkezést hozott a kormányt, amely kimondja, hogy a gyermekeknek nem szabad megszakítaniuk a kapcsolatot idős szüleikkel, és rendszeresen látogatniuk kell őket. A törvény hátterében az a szomorú valóság áll, hogy Európában itt a legmagasabb az idősek otthonában elkövetett öngyilkosságok száma.

Korea

A keleti hagyományoknak megfelelően Koreában is nagy becsben tartják az öregeket: bár a család életét a mindennapokban az életerős fiatal férfiak kormányozzák, mégis az idős szülők számítanak a család igazi fejének, őket tekintik a bölcsesség forrásának, és tanácsaikra támaszkodva élik életüket a fiatalok. Éppen ezért a hatvanadik és hetvenedik életév betöltése hatalmas esemény minden család életében: ilyenkor minden család nagy összejövetelt tart, és akár több napos lakomával ünneplik meg az öregeket.

Olvasson még idősekről és nyugdíj témában az NLC-n

 

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top