Életmód

Nem sikerült az akadálymentesítés a Fehérvári úton

A Fehérvári úti villamosmegállókat elvileg akadálymentesítették, ám ettől nem lett sokkal könnyebb a kerekesszékesek dolga.

A mozgáskorlátozottaknak magas padkákon és balesetveszélyes rámpákon kell magukat átküzdeniük nap mint nap – írja az Abcúg.hu, a szerzők kerekesszékkel próbálták ki az augusztus végén átadott, elvileg akadálymentesített Fehérvári úti villamosmegállókat.

Az Újbudán élő Zsuzsának stroke miatt lebénult, kerekesszékes édesanyját hetente többször is villamossal kell utaztatnia.

“A Fehérvári úton az akadálymentesnek nevezett süllyesztett járdaszegélyek helyenként 3-4 centiméterrel magasabbak az úttesthez képest, ezért visszadobják a kerekesszék első kis kerekeit” – magyarázta Zsuzsa, aki szerint a kerekesszékesek számára a villamosmegállók a mostani formájukban veszélyesek és használhatatlanok. Azt akarja elérni, hogy kenjenek egy kis pluszaszfaltot a megállókhoz, hogy azok valóban akadálymentesek legyenek.

A nő videót is készített a nehézségekről:

A járda tele van huppanóval és mivel édesanyjának a rázkódások fájdalmat okoznak, Zsuzsa sokszor inkább az úttesten tolja a kerekesszéket akkor is, ha ez balesetveszélyes.

A kerekek az Andor utcai megállónál kihelyezett, rámpaként szolgáló híd elemei közé többször is beleragadtak, onnan kiszedni a széket egyedül egyikünknek sem sikerült. A kerekek egyébként a villamossíneken is többször megakadtak, hozzánk hasonlóan járt az Építész utcai megállónál egy babakocsit toló fiatal nő is – tapasztalta a lap riportere.

A BKK a lap megkeresésére azt válaszolta, hogy a Fehérvári út jelenleg is munkaterület, az útépítés október végéig tart. Az elkészült 35 megállóhely a biztonságos, akadálymentes utasforgalomra ténylegesen alkalmas, bizonyos kényelmi funkciók – mint az utasvárók, FUTÁR-kijelzők, egyes gyalogátkelőhelyek – még nem készültek el teljes körűen. A BKK nem kívánta hosszabb ideig fenntartani a villamospótlást, mint szükséges. Az Andor utcai villamosmegálló használata pedig már jelenleg is kényelmesebb, mint a felújítás előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top