Életmód

Férget neveznek el Barack Obamáról

Egy aprócska laposféreg viseli ezentúl a Baracktrema obamai nevet, tisztelegve az Egyesült Államok elnöke előtt. Felfedezője szerint pokoli menő.

A Barack Obamáról elnevezett laposféreg teknősök vérében él, nagyjából ötcentisre nő meg, és hajszálvékony. A parazitát Thomas Platt, az indianai Saint Mary’s College immár nyugalmazott biológiaprofesszora nevezte el Barack Obamáról. Szerinte ez megtiszteltetés, nem sértés.

Platt több mint harminc fajt fedezett fel, és nevezett el pályája során. Korábban az apósáról, doktori témavezetőjéről, és más olyan emberekről nevezte el az által felfedezett fajokat, akiket saját bevallása szerint nagyon tisztel. Mint fogalmazott: ő a maga módján így szeretne tisztelegni Obama elnöksége előtt.

Férget neveznek el Barack Obamáról

Az Obama-féreg

Platt Obama távoli rokona, és emlékeztetett: vannak, akik több ezer dollárt is hajlandók fizetni azért, hogy állatfajt nevezzenek el róluk. A professzort a féreg azért emlékeztette Obamára, mert “hosszú, vékony és pokoli menő”. A Baracktrema obamai példányai a professzor elmondása szerint “fenomenálisan és hihetetlenül ellenálló” lények. “Bámulom, és tisztelem őket” – mondta a biológus.

A Journal of Parasitology féregtani folyóirat szerkesztője, Michael Sukhedo hozzátette, hogy az élősködők létfontosságúak az élethez, és mindenhol jelen vannak. Tízből hét állatfaj élősködő – mondta. 

Bár a névadókat többnyire a tisztelet vezérli, Sukhedo is elismeri, hogy azért néha van, akit a bosszúvágy hajt. A lap főszerkesztője szerint például egy tudós volt férje iránti dühétől hajtva adta a férgek egy egész csoportjának a microphallus (mikrofallosz) nevet.

Korábban pókot, halat és egy kihalt gyíkfajt is neveztek már el tudósok Barack Obamáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top