Életmód

Életvezetési tippek a trénertől, aki 70 kilót fogyott

Kitől kaphatnának hitelesebb tanácsot a fogyni vágyók, mint egy olyan embertől, aki maga is rengeteg túlsúlytól szabadult meg? Joe Bernstein konkrétan a testsúlya felétől. Tippjeiből kiderül, mi az ő nagy fogyásának titka.

Amikor Joe 25 éves volt, 154 kilót mutatott alatta a mérleg, pedig világéletében rengeteget sportolt. Próbálkozott már többféle diétával, de hasztalan, tartós eredményt egyik sem hozott, a pluszkilók újra és újra visszakúsztak a testére. Nyilván szerepe volt ebben annak, hogy rajongott a gyorskajáért. Elhatározta hát, hogy másképp közelíti meg a fogyástémát: beiktatott néhány egyszerű, új szokást az életébe, és csodák csodája: elkezdtek szép lassan leolvadni róla a kilók

Joe azt mondja, a célja nem is maga a nagy fogyás volt, hanem az, hogy örömmel végezhesse azokat a tevékenységeket, amiket szeret, és ne essen nehezére minden mozdulat. Joe most coachként dolgozik és wellnesstanácsaival segít sorstársainak, hogy testileg és lelkileg is jobban érezhessék magukat. Íme Joe “tízparancsolata”:

1. Figyelj nagyon arra, mit iszol

A cukros italokkal rengetek fölös kalóriával bombázod a szervezetedet észrevétlenül. Itt az ideje, hogy leszámolj a lónyálakkal, de legalábbis minimalizáld a fogyasztásukat. És ne feledd: az alkohol sem kivétel ez alól. Aki nem figyel oda, több ezer folyékony kalóriát is leguríthat a torkán egy nap leforgása alatt.

2. Számolj le a készételekkel

Vegyél egy jó kis bento boxot – a neten ma már elképesztően jókat lehet szerezni –, és vigyél magaddal ebédet ahelyett, hogy készételt rendelnél. Ne feledd: a több kis adag egészségesebb az egy nagynál.

3. Szállj ki az autóból

Ahelyett, hogy a volán mögött ülve vesztegelnél a dugóban, pattanj biciklire vagy sétálj. Meglásd, egy új világ fog feltárulni előtted.

4. Tanulj meg főzni

Felejtsd el, hogy a főzés macera. Jó ételt készíteni nagyon komoly sikerélmény, és így legalább pontosan tudhatod, mi kerül a tányérodra. Vagyis ha megtanulod elkészíteni a kedvenc kajáidat, testednek-lelkednek jót teszel vele. Ma már rengeteg ihletet meríthetsz sztárszakácsok műsoraiból, blogjaiból is.

 

5. Becsüld meg a természetes élelmiszereket, mert azok a legértékesebbek

Járj rendszeresen piacra és vásárold az évszak adta friss élelmiszereket. Használj friss fűszereket, próbálj ki szokatlan párosításokat, ismerkedj új ízekkel!

6. Szerezz egy kutyát

Egy jó nagy séta a kedvenceddel a friss levegőn százszor többet ér egy csésze kávénál. Ha napjában kétszer alaposan megmozgatjátok a tagjaitokat négylábú cimboráddal, nemcsak a testedben, hanem a lelkedben is nagyon gyorsan el fog indulni a változás.

7. Vásárolj bioélelmiszereket

Nem arról van szó, hogy megszállottként figyeld az élelmiszerek címkéjét, és csak paleo, vegán vagy GMO-mentes holmit tegyél a kosaradba. A lényeg az elv, hogy folyamatosan figyelj arra, mi az, amit megeszel, és ha teheted, válassz biozöldséget, -gyümölcsöt. Igen drágábbak, viszont a legtisztább tápanyagforrások ezek. Plusz egy jó hír: ha leállsz a gyorskajával és a készételekkel, a pénztárcád is vastagabb marad, úgyhogy a hétvégi bevásárlásba simán belefér egy kis bioélelmiszer.

 

8. Csak jó minőségű húst vegyél

Nem, a fagyasztott csirkefalatok nem pont ebbe a kategóriába tartoznak. Ha képes vagy arra, hogy visszafogd a húsfogyasztást, az is jó, de ha erre nem vagy kész, az sem tragédia, csak légy résen: a húst lehetőleg hentesnél vásárold, ne hipermarketben, de még jobb, ha egyenesen a termelőtől szerzed. Derítsd ki, hol vannak termelői piacok a lakhelyed közelében. Meglásd, igazi kincseket fogsz találni. 

9. Számolj le a mérgező kapcsolatokkal

Egy barátnő, aki állandóan panaszkodik. Ha fölhívod, azonnal korholni kezd, amiért ritkán jelentkezel. A kollégád, aki imádja a drámai nagyjeleneteket, azt, ha közönség előtt szerepelhet. Amikor időt töltesz velük, úgy érzed, totál leszívják az energiáidat, és sokszor élsz-halsz valami kis édességért. Nem meglepő. Az evés amellett, hogy energiabevitel, örömforrás is. Élj úgy, hogy ne kelljen az érdemtelenekre elpazarolt energiádat evéssel pótolnod. 

10. Ne csak a testedet akard átformálni, a változás a lélekből indul!

Ha azt szeretnéd, hogy tartós legyen a fogyásod, nem elég egészségesen étkezni és figyelni arra, hogy eleget mozogj. A lelkednek ugyanúgy tápanyagra van szüksége, mint a testednek, igyekezz azt is karban tartani. Legyen valami hobbid, amiben teljesen fel tudsz oldódni, ápold az emberi kapcsolataidat, és minden nap adj hálát azért, amit képes voltál véghez vinni. Ha a fejedben rendet raksz, hidd el, nem marad el a siker.

Olvass még nagyfogyás-témában az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top