Életmód

Plus size-ként az uszodában és az aquafitness órán? Elmondom, miért ne parázz!

Mindig is a víz szerelmese voltam, ettől a sporttól kaptam a legtöbb sikerélményt, aztán teljesen kikopott az életemből, és a pluszkilók után már én is rettegtem lemenni az uszodába. Aztán feltettem magamnak a kérdést: mégis mik a kifogásaim? Azóta hetente kétszer járok aquafitness órára, és hetente egyszer úszni. Pontosan tudom, hogy mitől parázol, ha túlsúlyos vagy, de minden félelmedre adok választ.
  1. “Mit fognak szólni az emberek az uszodában, ha meglátják a testemet?”
    Ne azt nézd, hogy mit mondanak, hanem hogy kik mondják. Vadidegenek, akik nem tudják, mitől híztál el, lehet az betegség vagy lustaság, már nem mindegy? Mitől félsz? Attól a két perctől, amíg az öltözőtől elmész a medencéig? Kit érdekel? Ez a kétperces út és a néhány ítélkező tekintet nehogy megakadályozzon abban, hogy mozogni kezdj! Egyébként szerintem csak Isten ítélkezhet, és tudtommal ő nem az uszodában székel.
    Plus sizeként az uszodában és az aquafitness órán? Elmondom, miért ne parázz!
  2. “Nem találok normális edzőt.”
    Azt tapasztaltam, hogy az aquafitness edzők tisztában vannak vele, hogy gyakrabban fogják őket túlsúlyos emberek keresni, mint mondjuk egy személyi edzőt. Nekem egy igazi energiabomba, jó fej, korrekt, kedves edzőt sikerült találnom Nóra személyében. Ebből kiindulva nem hinném, hogy nem találsz olyat, akivel jól tudsz együtt dolgozni.
  3. “Vizes leszek!”
    Igen, az leszel. Az edzőteremben meg izzadt leszel. Az mennyivel jobb? Viszont a vízben nem terheled meg annyira az ízületeidet, sokkal jobban bírod a 60 perces edzést.
    Plus sizeként az uszodában és az aquafitness órán? Elmondom, miért ne parázz!
  4. “Macerás.”
    Valóban az. Engem is frusztrál, amikor nedves hajjal, smink nélkül indulok haza az uszodából, amikor teljes puccban érkeztem oda a munkából. Elhízni könnyű, leadni macerás. Ez van. Engedd el ezt a témát.
  5. “Fel fogom adni!”
    Nálam is eljött az a pont, amikor eldőlt, hogy fogok-e továbbra is járni, vagy feladom. A negyedik edzés előtt lázat mértem, orvoshoz mentem, az utolsó percig vártam az indulással. Végül rászántam magam, de nagyon utáltam bemenni a medencébe, és utáltam az egész edzést. Ilyen lesz neked is. Viszont ha nem hagyod ki az órát, és bemész a medencébe – akkor is, ha pocsék napod van –, már túljutottál a feladási parán.
    Plus sizeként az uszodában és az aquafitness órán? Elmondom, miért ne parázz!
  6. “Unni fogom.”
    Mindenkinek más sport unalmas, nekem a futás az. Ha úszom, mindig dalokat dúdolok magamban. Vagy csak figyelem a testemet, a mozgásomat. Nálam ez vált be. Az aquafitness edzéseken valóban ugyanazok a gyakorlatok ismétlődnek, ami unalmasnak tűnhet, de nem az. Ugyanis folyamatosan fejlődsz, egyre többet tudsz megcsinálni tökéletesen, egyre jobban figyeled a mozgásodat, egyre nagyobb súlyokat használsz. Ami unalmas lehet, az a zene. Én eljutottam oda, hogy az edzésen visszatérő dalokat kitöröltem az iPadről és a telefonomból, így még véletlenül sem hallom meg ezeket a számokat edzésen kívül.
    Plus sizeként az uszodában és az aquafitness órán? Elmondom, miért ne parázz!
  7. “Nem lesz sikerélményem!”
    LESZ! Szerintem határozz meg egy célt. Nálam a cél nem a fogyás, vagy az egyre kisebb ruhaméret volt, hanem az, hogy hetente háromszor igenis sportoljak, és növeljem az állóképességemet. Elárulom, az első sikerélményem az volt, amikor úgy hátravittem a lábamat, hogy 100 éve nem érzett izmomat kezdtem újra érezni.
  8. “Drága!”
    A nagy francokat! Mennyit is költesz havonta műkörmösre, amikor otthon is festheted a karmaidat? Mennyit is költesz fodrászra, amikor otthon is festheted a hajadat? Mennyit adsz ki feleslegesen ruhákra vagy olyan kajákra, amik aztán a szemetesben landolnak? Már ki is jött a havi bérlet ára.
    Plus sizeként az uszodában és az aquafitness órán? Elmondom, miért ne parázz!
  9. “Nem kapok magamra fürdőruhát!”
    De kapsz! A nagyobb sportáruházakban is vannak már 4XL-es úszódresszek, ráadásul ötezer forint alatt. Ha csinosabb fürdőruhát akarsz (mondjuk az szerintem nem jó sportoláshoz), akkor ott van például a H&M+ kollekciója.
  10. “Hogyan tovább?”
    Előbb-utóbb eljön majd ez a kérdés is. De ne stresszelj a jövőn, az itt és a most a fontos. Ha 6 hónap múlva úgy érzed, bírsz többet, akkor az úszás vagy vízi torna mellett iktass be lassú tempós futást vagy gyaloglást.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top