nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Szivárványos zászló miatt akadt ki a miniszterelnök

Szivárványos zászló miatt akadt ki a miniszterelnök

A szlovák miniszterelnök szerint országa külképviseleteire a szlovák és az európai uniós zászlón kívül semmilyen más zászlót nem szabad elhelyezni.
Avatar
MTI/NLCafé
f Ajánlom

Nyilatkozatban utasította rendre külügyminisztériumát Robert Fico szlovák kormányfő a hét végén, amiért Szlovákia budapesti nagykövetsége a júliusi Budapest Pride rendezvény támogatásaként egy szivárványos zászlót helyezett ki a külképviselet épületére.    

“A Szlovák Köztársaság egy demokratikus ország, amely nem kötődik egy ideológiához és valláshoz sem, illetve nem részesíti előnyben a lakosság semmilyen csoportjait. A Szlovák Köztársaság kormányfője elvárja, hogy az ország képviselői, köztük a nagykövetek is tiszteletben tartsák ezt az alkotmány által is megerősített tényt” – olvasható a közleményben, amelyben a szlovák miniszterelnök leszögezi: elfogadhatatlannak tartja, hogy az ország külképviseletére a szlovák és az európai uniós zászlón kívül bármilyen más zászlót is kihelyezzenek. Hozzáteszi: ennek értelmében a miniszterelnök elvárja, hogy a Szlovák Köztársaság kül- és európai ügyekért felelős minisztériuma a jövőben elébe megy a mostanihoz hasonló “elfogadhatatlan” lépéseknek.

“Szlovákia uniós elnökségének össztársadalmi  jellege van, s egyik célja az EU alapértékeinek támogatása. Ezek közé tartozik az emberi jogok, köztük a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak elfogadása is – írta Robert Fico nyilatkozatára kiadott válaszközleményében a szlovák külügyminisztérium, amely szerint ennek alapján került a szlovák uniós elnökség által támogatott rendezvények közé a Budapest Pride is, és ennek keretében tették ki a budapesti nagykövetség épületére a szivárványos zászlót is.

A külügyminiszter ugyanakkor utalt arra, hogy a budapesti szlovák nagykövet minderről előzetesen nem egyeztetett a szaktárcával.

Megosztás Facebookon