nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Már tudják, hol élnek a legmagasabb nők a Földön

Már tudják, hol élnek a legmagasabb nők a Földön

Lettországban a legmagasabbak a nők, a férfiak pedig Hollandiában. Az irániak viszont nagyot nőttek, szemben az indiaiakkal.
Avatar
NLCafé/MTI
f Ajánlom

Megmérték a világ lakosságát, ebből kiderült, a holland férfiak a legmagasabbak, átlagosan 183 centire nőttek, míg egy átlagos lett nő 170 centiméter magas.

A 2014-ben zárult felmérés szerint az iráni férfiak és a dél-koreai nők nőttek legtöbbet, átlagosan több mint 16, illetve 20 centimétert a vizsgált száz évben – írta a BBC News.

Nagy-Britanniában ez idő alatt átlagosan 11 centiméterrel nőttek a férfiak és a nők, így elérték a 178, valamint a 164 centimétert.
    
Az Egyesült Államokban ezzel szemben megtorpant a növekedés az 1960-as és 1970-es években. Az elmúlt száz évben mindössze 6 és 5 centiméterrel lettek átlagosan magasabbak a férfiak és a nők, így az 1914-ben elfoglalt előkelő harmadik és negyedik helyről a 37. és 42. helyre estek vissza a magassági sorban.

A férfiak mezőnyében Hollandiát Belgium, Észtország, Lettország és Dánia követi. A lett nők után holland, észt, cseh és szerb társaik állnak.   

A legalacsonyabbak

A világ legalacsonyabb férfijai Kelet-Timorban élnek, 160 centiméteres átlagos testmagassággal. A guatemalai nők pedig, akárcsak 1914-ben, a 2014-es adatok szerint is a legalacsonyabbak a világon: egy átlagos, 18 éves guatemalai lány 140 centiméter volt száz éve és még most sem éri el egészen a 150 centimétert.
    
A londoni Imperial College munkatársaként dolgozó James Bentham szerint Dél-Ázsiában – Indiában, Pakisztánban és Bangladesben –, valamint Fekete-Afrikában mindössze 1-6 centimétert nőttek az emberek száz év alatt. Fekete-Afrika néhány területén egyenesen csökkent a férfiak átlagos testmagassága az 1970-es évek óta.

Összefügghet a magasság a rákkal

A szakemberek szerint a világszerte megfigyelhető testmagasságbeli változásoknak csupán egy része magyarázható genetikai okokkal, a többiért a környezeti hatások a felelősek.

A befolyásoló tényezők közé tartozik az egészségügyi ellátás minősége, a higiénia, a táplálkozás, az anya egészségi állapota, a terhesség alatti tápanyagbevitel.

Egyes kutatások alapján a magasabb embereknek várható élettartama hosszabb, és esetükben kisebb a szívproblémák kockázata. Néhány bizonyíték szerint azonban náluk magasabb bizonyos ráktípusok, köztük a vastagbélrák, az idős kori mellrák és a petefészekrák rizikója.

Megosztás Facebookon