Életmód

10 híres utolsó mondat a halálos ágyon

Valahogy úgy képzeljük el a fejünkben, hogy az utolsó mondatnak, amit valaki a halálos ágyán kiejt a száján, mélyenszántónak és bölcsnek kell lennie. Éltek a történelemben olyan híres emberek, akik egyszavas mondatban is képesek voltak lényegre törően fogalmazni életük utolsó pillanataiban.

1. John Wilkes Booth: “Hiábavaló.”

Miután 1865. április 14-én lelőtte Lincoln elnököt, a híres színész, John Wilkes Booth menekülés közben eltörte a lábát. Ennek ellenére sikerült megszöknie, de rejtekhelyén, egy virginiai farmon végül pár nappal később megtalálták a rendőrök és ügynökök. Booth nem volt hajlandó megadni magát, ezért rágyújtották az épületet, majd még le is lőtték. Halála előtt mondta állítólag azt, hogy “Hiábavaló”, utalva ezzel valószínűleg arra, hogy minden erőfeszítése hasztalan volt, hogy Lincoln meggyilkolásával fordítson a politikai helyzeten. Más értelmezés szerint viszont ezzel azt akarta mondani, hogy már mindegy, hogy őt megölik, ezzel nem támaszthatják fel Lincolnt.

10 híres utolsó mondat a halálos ágyon

2. Elizabeth Barrett Browning: “Gyönyörű.”

A romantikus költőnőt a férje iránti mély szerelme ihlette a legjobb költeményekre. Házassága előtt remeteként élt, ám 1844-ben, az akkor 38 éves Elizabeth költészete felkeltette későbbi férje, a szintén költő Robert Browning figyelmét, ezért levelezni kezdtek. 20 hónap és 574 levél múlva beleszerettek egymásba, a férfi megszöktette Elizabethet és elvette feleségül. Firenzében telepedtek le, egészen 1861-ig boldogan éltek, amikor Elizabeth tüdőbajban a férje kezei között meghalt. Az utolsó szava a férj “Hogy érzed magad?” kérdésére volt válasz.

10 híres utolsó mondat a halálos ágyon

4. Ulysses S. Grant: “Vizet.”

1869-től nyolc éven át volt amerikai elnök Ulysses S. Grant, aki bár népszerű volt a választók körében az első ciklus alatt, később korrupciós botrányokba keveredett és rossz befektetéseinek köszönhetően hatalmas adósságba verte magát. Amikor torokrákkal diagnosztizálták, Grant elkezdte lediktálni egy gyorsírónak a memoárját, főleg azért, hogy a könyv későbbi eladásaiból a halála után a családja fenn tudja majd tartani magát. Ahogy egyre rosszabbul lett, úgy kellett a gyorsírónak egyre közelebb hajolni hozzá, hogy hallja a szavait. A könyvet épphogy sikerült befejeznie, pár napra rá meghalt, de az utolsó mondatát még fel tudta jegyezni a gyorsíró.

10 híres utolsó mondat a halálos ágyon

5. Joseph Henry Green: “Megállt.”

Dr. Joseph Henry Green sebész, anatómus a végsőkig orvos maradt, haldoklása közben a saját pulzusát mérte, valószínűleg az utolsó szava arra utal, hogy tudta, a szíve meg fog állni.

6. Thomas Fantet de Lagny: “144.”

A francia matematikus utolsó mondata mi más is lehetett volna, mint egy szám. A haldokló ágyát körbeállták a barátai, akik Lagny mozdulatlanságát látva nem tudták eldönteni, hogy él-e még, vagy már meghalt. Tudták azonban, hogy Lagny milyen szenvedélyesen szerette a matematikát, ezért az egyik barátja úgy tesztelte, hogy megkérdezte, mennyi 12 a négyzeten. Lagny az utolsó leheletével azonnal válaszolt, majd elhunyt.

10 híres utolsó mondat a halálos ágyon

Thomas Fantet de Lagny és Joseph Henry Green
Fotók: Wikipédia

7. Gustav Mahler: “Mozart!”

Gustav Mahler cseh–osztrák zeneszerző, karmester tragikus életet élt. Az egyik testvére öngyilkos lett, a lánya meghalt négyéves korában, a felesége alkoholista lett, majd kiderült, hogy viszonyt folytat valakivel. A zseniális zenészt gyógyíthatatlan torokbaja és szívbetegsége vitte el, az utolsó szimfóniáját már nem tudta halála előtt befejezni. A felesége állítása szerint a halála előtti pillanatban nagy példaképe, Mozart nevét suttogta.

10 híres utolsó mondat a halálos ágyon

8. Rupert Brooke: “Helló!”

Rupert Brooke erőteljes első világháborús költészetéről híres, ő maga is szolgált Belgiumban. A versei pozitív visszhangot keltettek, ami miatt felajánlották neki, hogy visszatérhet Angliába és leszerelhet a katonaságtól, ám Brooke maradt a hadseregben és 1915 áprilisában kihajózott Görögországba. Szerencsétlenségére vérmérgezést kapott az úton egy rovarcsípéstől, emiatt kórházba került. Az utolsó szavát egy látogatójának mondta.

10 híres utolsó mondat a halálos ágyon

9. Viktória királynő: “Bertie.”

Viktória királynő rögtön 18 éves korában kapott koronát a fejére és lett Nagy-Britannia királynője. Bár róla nevezték el a hírhedten prűd viktoriánus kort, állítólag a királynő egy inasával folytatott a férje mellett viszonyt, sőt egy gyereke is született tőle. Élete során több merényletet is túlélt, és végül nem rosszakarói miatt, hanem agyvérzésben halt meg 64 éves korában. Haldoklása közben a családja vette körül, köztük a fia, a jövendőbeli VII. Eduárd király (becenevén Bertie), az utolsó mondatát hozzá intézte.

10 híres utolsó mondat a halálos ágyon

10. Joseph Wright: “Szótár.”

Az angol nyelvész szegény családból származott, már nagyon fiatalon, hatévesen munkába állt: egy szamarat kellett a bányába elhajtania, majd vissza minden nap. Amellett, hogy egész gyerekkorában dolgozni kényszerült, mégis sikerült kijárnia az iskolát, és éles elméjének köszönhetően végül az Oxfordi Egyetem professzora lett. Szenvedélye a nyelvészet iránt olthatatlan volt, ő alkotta meg az English Dialect Dictionaryt. Úgy tűnik, hogy 1930-ban, élete legvégén is a munkáján járt az esze.

10 híres utolsó mondat a halálos ágyon

Olvass többet a halálról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top