Életmód

Egyik sofőr sem engedte fel a buszra a kerekesszékes férfit

A Dunakeszin élő kerekesszékes férfi családjával vasárnap tömegközlekedéssel utazott Budapestre. Visszafelé a 196-os járat két sofőrje nem engedte fel a férfit a buszra, mert állítólag elektromos kerekesszéket nem szállíthatnak a járművek.

Értetlenül áll Natália a velük történtek előtt. A négykerekű elektromos kerekesszékkel közlekedő férjével és kislányával Dunakeszin laknak, ahonnan vasárnap busszal érkeztek Budapestre. Az idevezető úton semmi különös nem történt velük, nem úgy hazafelé.

A 196-os buszra vártak, hogy visszajuthassanak a Fóti úthoz, amikor 18.47-kor megérkezett a busz. Natália jelezte a sofőrnek, szeretnének felszállni, hajtsa le a rámpát. A sofőr nem engedte le a felszállást megkönnyítő eszközt, hanem egy kormányrendeletre hivatkozva – mely szerint nem szállíthat elektromos kerekesszékes személyt, mert az megterheli a buszt és balesetveszélyes – nem engedte felszállni a családot.

Aztán a menetrend szerinti következő járattal pontosan ugyanígy jártak. Tehetetlenül álltak a megállóban, majd felhívtuk a mozgássérülteket szállító szolgálatot. A kiérkező vezető megszánta őket, és baráti áron – az egyébként 7-8 ezer forintos útiköltség helyett 2 ezer forintért hazavitte őket.

A Bors megkérdezte a BKK-t, valóban létezik-e a kormányrendelet, amire a sofőrök hivatkoztak. Válaszukból kiderült, a kormányrendelet nem szabályozza részletesen a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személy kerekesszékének és egyéb mozgást segítő eszközének szállíthatóságát. A sofőrök ellen egyébiránt nem indult a közlekedési cégen belül eljárás.

Nem engedték fel a sofőrök a kerekesszékes férfit a buszra
Nem engedték fel a sofőrök a kerekesszékes férfit a buszra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top