Életmód

3 éven belül magától megállhat a zikajárvány terjedése

Könnyen lehet, a vírus elleni védőoltás kifejlesztésére sem lesz szükség, mert a zikajárvány terjedése magától megállhat – legalábbis egy friss kutatás ezt a feltételezést igazolta.

A londoni Imperial College kutatóinak előrejelzése szerint tíz éven belül nem valószínű, hogy felüti a fejét a következő nagyméretű zikajárvány, de kisebb mértékű felléphet. Tanulmányuk elkészítéséhez felhasználták az összes elérhető adatot, hogy bemutassák, miként terjedhet a járvány a jövőben. A zikavírus terjedését megállítani nem lehet, de a járvány két-három év múlva magától elül.

A modell szerint magától kialszik a zikajárvány

A kutatócsoport a zikavírus latin-amerikai terjedésének összes létező anyagát begyűjtette, és az információkból, illetve a hasonló vírusokról nyert adatokból matematikai modellt készítettek a járvány terjedésének bemutatására.

A jelenleg heves járvány magától kialszik a tömeges immunitás jelensége miatt. Mivel az immunrendszernek köszönhetően a zika képtelen megfertőzni kétszer ugyanazt az embert, a járvány egy olyan szakaszba jut, amikor nagyon kevés ember válik fogékonnyá a fertőzésre.

3 éven belül magától megállhat a zika-járvány terjedése

A modell alapján egy nagyméretű járvány újraindulásától legalább tíz évig nem kell tartani, azt követően ugyanakkor a következő nemzedék ismét megfertőződhet.

A zikavírus elleni vakcinákra sem lesz szükség

A zikavírust az Aedes aegypti szúnyogfaj terjeszti, amelynek a többi szúnyogfajhoz hasonlóan meglehetősen nehéz az irtása és feltartóztatása. A járvány lassítására tett bármely erőfeszítés valójában meghosszabbítja a fertőzés terjedésének időkorlátját. A lassúbb továbbadás azt jelenti, hogy a lakosság később éri el a tömeges immunitás szintjét, ezzel pedig az újabb járvány elindulásának ideje rövidülhet le.

A kutatók tanulmánya szerint már a jövő év végére, sőt talán előbb is, jelentősen csökkenhet a zikafertőzöttek száma. Mindez pedig azt is jelenti, mire a vakcinákat kifejlesztik a klinikai próbákra, nem lesz elég zikalázas eset ahhoz, hogy megvizsgálják, hatásos-e az oltóanyag.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top