Életmód

Gyümölcslevet iszol reggelire? Azzal rontod el a diétádat!

Milyen az ideális csípőméret? Miért rossz ötlet egy pohár narancslé reggelire? És milyen ételekkel teszünk magunkkal jót? Egy profi dietetikus tanácsai az NLCafén.
A Fine Living tévécsatorna Egészséges ínyencfalatok sorozatában Julie Daniluk számos olyan ételt készít el a kamerák előtt, amely mindezt egyesíti. Julie-t saját betegsége – egy bakteriális fertőzést követő állandó bélgyulladás és allergiák – vezette rá, hogy megoldást találjon. Ezeket a tippeket osztja meg műsorában, és most itt az NLCafén is.
 

Sokan jól érzik magukat moletten, mások túlzásba viszik a fogyókúrát. Hogy tudjuk meghatározni, hogy mi a számunkra megfelelő, egészséges súly? 

Először is dobjuk el a mérleget egy időre. Én most 5 kilóval több vagyok, mint korábban, de jobban érzem magam, mert izmosabb lettem. Sokan tudják, hogy az izmok alapvetően többet nyomnak, mint a zsír – ettől lehet frusztráló, amikor valaki elkezd edzeni, hogy fogyjon, és a súlyából mégsem veszít, mivel eközben izmokat épít.

Inkább a derék- és csípőméretünkre fókuszáljunk. Mérjük meg a derekunk a köldökünk magasságában, ahol a legvékonyabb! Hölgyeknél általában ha ez 90 cm-nél szélesebb, az már kezd az egészségtelen kategóriába tartozni. Ezután mérjük meg a csípőnk kerületét is, ahol a legszélesebb, beleértve a feneket is! Ezután osszuk el a derékméretet a csípőmérettel. Ha az érték 0,8 körül van, az ideális, és vélhetőleg azt is takarja, hogy jó hormonális egyensúllyal és emésztéssel rendelkezünk.

Tévhitek a fogyókúráról és az

Melyek a leggyakoribb, ételekkel kapcsolatos tévhitek?

  • Egy nagy pohár narancslé és két szelet pirítós reggelire az épp tökéletes.”

Ez összesen valójában körülbelül 65 gramm szénhidrátot jelent, ami nagyjából 16 evőkanál cukornak felel meg. Válasszunk inkább natúr joghurtot zöldségekkel.

  • “Egy energiaszelet reggelire helyettesítheti a reggeli étkezést, sőt egészségesebb is.”

Az energiaszeletek többsége valójában édesség, néhány kiegészítő tápanyaggal kombinálva. Nézzük meg, hogy tartalmaznak-e szőlőcukrot, glükózt, fruktózt vagy például cukornád-préslevet. Ezek nagy mennyiségben egészségtelenek és súlygyarapodást is okozhatnak.

  • “Egy gyümölcsös muffin a reggeli kávéhoz munkába menet nem árthat.”

Néha egy-egy valóban nem. De ha rendszeresen ezt fogyasszuk reggelire, akkor válasszunk olyat, ami tejtermék- és gluténmentes, viszont van benne bőven rost és kálium. (Például, amelyek kókuszlisztből, kókuszolajjal készülnek.)

Melyek azok az élelmiszerek, amelyek finomak és egészségesek, de kevesen ismerik?

A keresztesvirágú zöldségek jótékony hatásáról már lehetett hallani: a brokkoli, karfiol, kelkáposzta ilyenek, és ezeket elég sokan is fogyasztják. Viszont idetartozik a karalábé, rukkola, vízitorma is, ezek valahogy nem kerülnek gyakran a tányérunkra, holott ugyanúgy gazdagok indol-3-karbinolban (I3C), mely szerepet játszik a méregtelenítésért felelős enzimek aktiválásában, és kéntartalmuk révén tisztítják a májat.

Julie fiatalkorában egy súlyos bélfertőzésen esett túl Thaiföldön, ezután után számos ételt nem tudott elfogyasztani anélkül, hogy az allergiás rohamot vagy bélgyulladást ne okozott volna. Ezért szigorú diétát tartott, de tinédzserkorában már nem tudott ellenállni a számára káros ételeknek, és tömte őket magába, míg végül bulimiás lett. Sokévnyi terápia kellett, hogy meggyógyuljon, közben ő maga is kereste a megoldást, hogy maga és mások számára hogyan tehetné kezelhetővé a problémát.
 
Tévhitek a fogyókúráról és az

A fekete áfonya. A bogyós gyümölcsök jelentősen csökkentik a gyulladásokat. Az áfonyának nagyon alacsony a glikémiás értéke (ez fogyókúránál és cukorbetegségnél fontos), remek antioxidáns, és szinten tartja a kortizol hormon termelődését (a kortizol segít a stresszhelyzetek fiziológiai leküzdésében, de magas szintje a zsírszövetek felhalmozását eredményezi).

És egy kis különlegesség: a perui eredetű macagyökér. Oldja a stresszt, és energiával tölt el. Ízre kicsit olyan, mint a karamellizált fahéj, és remekül ízesíti például a turmixokat.

4. Egyre többen lesznek vegetáriánusok. Nekik mire kell figyelni, hogy minden szükséges anyagot megkapjon a szervezetük?

Nagyon fontos a megfelelő protein, omega-3-zsírsavak, cink és vas bevitele. Ezeket többek közt a tökmag, a lenmag, a chiamag, a kendermag, a fekete bab, a lencse, az avokádó és a spirulina (algafajta) tartalmazza, és a fekete olívabogyó is jól biztosítja a kellő zsírokat és vasat.

Az Egészséges ínyencfalatok dupla részei hétfőtől csütörtökig 12:00-tól, péntektől vasárnapig 7:40-tól láthatók a Fine Living tévécsatornán magyarul.

 Olvass még diétás tippeket az NLCafén!

  • A világbajnok 10 kedvenc diétás húspáca
  • Az öt legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha diétázol
  • “Már nem vagyok konyhamalac” – 77 kilót fogyott a kétgyerekes anyuka

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top