Életmód

“A hastánc a felnőttek játszótere”

Miben különbözik Sárfalvi Éva Jázmin hastánciskolája a többi stúdiótól? Miért szeretnek ide járni a lányok, asszonyok? Mit ad nekik "Anya"? Ezekre a kérdésekre már akkor megkaptam a választ, amikor beléptem Jázmin csodálatos világába.

Léteznek olyan helyek, ahol hirtelen megszűnnek a gondjaid, leteszed a hétköznapi terheket, nem hallod a város zaját, és egy olyan világba csöppensz, ami számodra ismeretlen, mégis azonnal rabul ejt. Körülbelül így szívott be engem is Sárfalvi Éva Jázmin csodaszép hastáncbirodalma. 

Jázmin hastánciskolája – ahol egyben hastáncoktatói képzés is folyik – nem mindennapi, nem azért, mert akik hozzá járnak, jó barátok, vagy mert jó hangulatúak az órák. Hanem van benne valami plusz, amire a mai világban nehezen lehet rábukkanni. Ez nem más, mint a szeretet. Amikor egy egész csoport, fiatalok és idősebbek egyöntetűen azt kiabálják torkukszakadtából az oktatójuk neve helyett, hogy Anya, akkor azt hiszem, itt többről van szó, mint egy egyszerű hastánccsoportról.

Óra előtti gyors megbeszélés a hastánciskola ablakában.

 

A CSAPAT. Tiszta nagy betűvel. Öröm rájuk nézni. Egy olyan szuper közösség, ahol a fiatalabbak és az idősebb korosztály is jól megfér egymás mellett. Imádják és tisztelik egymást. Kiegyensúlyozott nők, akiknek külön-külön is megvan a maguk története. Mégis az otthoni terhek, a házimunka, a gyereknevelés mellett szakítanak időt magukra. Nők, akik kicsattannak az önbizalomtól, és tele vannak élettel. Megmondom őszintén, irigyeltem őket, nem is kicsit!

 

Sárfalvi Éva Jázmin hastánciskolájában az idősebb korosztály is szívesen tanul, táncol. Megtalálták azt a helyet, ahol megélhetik nőiességüket. A legtöbben már hosszú évek óta a tánciskola aktív tagjai.

 

Ezt az iskolát a szeretet működteti, ahol a női lét minőségi megélésére van lehetőségünk.”

 

Jázmin több egy egyszerű hastánctanárnál. Nemcsak a lányok Anyukája, de tanítója is. Nemcsak tánctudását, de élettapasztalatait is átadja tanítványainak. “A hastánc a nőiesség virágzása” – vallja Jázmin, így segít kialakítani a lányokban egy egészséges önkritikát, de a szívügyekben is bátran kikérhetik Jázmin tanácsát a tanítványok.

 

A hastánc a nők iskolája, ami nemcsak alak-, de tudatformáló is. Egy szentély, ahova feltöltődni, fejlődni, a női létet megélni jönnek a lányok. “Nem azért tanítok és beszélek, hogy egy rendszert teremtsek, hanem azért, mert ha történt velem valami, amiből tanultam, akkor azt a tapasztalatom szeretném megosztani a lányokkal is, hogy aztán levonják ők is belőle a tanulságot” – vallja Jázmin.

 

Edit 5 éve a Yasmina Hastánciskola oszlopos tagja, a Yasmina Akademia hallgatója. Kérdésemre, hogy mit jelent neki Jázmin és az iskola, a következőket mondta: “Ez a hastánciskola nemcsak abban segít, hogy jó táncosokká váljunk, hanem hogy hogyan álljunk helyt az életben. Jázmin sokkal több, mint egy tanár. Értelmet adott az életemnek. Lélekfelszabadító boldogság, hogy itt táncolhatok!”

 

Különböző életkorú lányok, asszonyok járnak az óráimra. De közös célért vagyunk együtt. Az asszonycsoport önmagáért táncol. Ilyenkor a család, a munka, a stressz a háttérbe kerül, csak mi vagyunk, a nőiességünk és a hastánc.”

 

Ha félsz az álmaidtól, elveszik a kreativitásod” – mondja Jázmin.

 

Hogy mit szeretnek bennem a lányok? Nagyon reális nő vagyok. Szeretem feszegetni a határokat és felvállalom a tökéletlenségemet, belátom a tévedéseimet.”

 

A hastánc a felnőttek játszótere. Rengeteg kelléket használ, és ami a legfontosabb, hogy értünk van” – mondta Anikó, aki 8 éve táncol.

 

Dorka még édesanyjával kezdett el hastáncolni. Ő az iskola legfiatalabb tagja, a legidősebb tag pedig 70 éves.

 

“A szeretet működteti az iskolát. Fegyelmezetten és példamutatóan igyekszem élni. A hastáncban a pedagógia és a nevelés összefonódik” – mondta Jázmin.

 

És hogy mit jelent ezeknek a nőknek a hastánc? Bizalmat, a nőiesség megélését, egy mély összetartó erőt, csapatszellemet, stresszoldást és a rossz dolgok kizárását. Itt mindenki kiteljesedhet, itt mindenkinek előbújhat az a kislányos énje, amit a civil életében erősen elfojt.

 

Feltöltődni jövök az órákra. A tánc segítségével tartást és önbizalmat kapunk.”

 

Jázmin a lányokat megtanítja vitatkozni is. Hogy ne vádoljanak, inkább fogalmazzák meg az érzéseiket. “Fontos, hogy a lányok ne csak hastáncoljanak, hanem úgy is nézzenek ki, mint egy hastáncosnő!” – vallja Jázmin.

 

Tündérkedni mindenki szeret. De a tündérkedéshez is kell egy minimális tudás.”

 

Emese 7 éve tagja Jázmin tánciskolájának. Imádja, hogy olyan színes, fodros ruhákat, csillogó darabokat is felvehet az órákra, amit a hétköznapi életében nem.

 

Összefoglalva, a női lét megélése, a nyugalom, a tánc, a szuper közösség, a szeretet és egy csipetnyi keleti varázslat, amitől ez az iskola több egy hagyományos hastáncsulinál.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.