Életmód

Egyre kevesebb embernek van háziorvosa Magyarországon

Egy tolókocsival közlekedő nőnek ma Magyarországon esélye sincs emlőszűrésre menni. Egyre többen szorulnak ki az orvosi ellátásból.

A lakosság öt százalékának saját háziorvosa sincs, az üres praxisok száma egyre nő. Idén áprilisban 260 olyan körzet volt, ahol legalább fél éve nem dolgozott állandó orvos a Népszabadság szerint. Ezek a legszegényebb régiókban találhatóak. Egy új kutatás szerint még csak lassítani sem sikerült a folyamatot, amelyben egyre több szegény szorul ki a háziorvosi ellátásból.

A jobb minőségű, soron kívüli ellátásért kapcsolati vagy korrupciós csatornákat kell igénybe venni a lap szerint. Az orvoslátogatások ötödében történik “informális fizetés”, a kórházi kezeléseknél pedig ez az arány már 44 százalékos. A tanulmányt bemutató konferencián Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint egy tolókocsival közlekedő nőnek ma esélye sincs emlőszűrésre menni. Az ő ellátásukhoz ugyanis sem eszköze, sem szakértelme nincs a rendszernek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top