Életmód

Az örök fiatalságnak semmi köze a szemránckrémekhez

Igazából persze nincs örök fiatalság, mindenki megöregszik, csak az nem mindegy, hogyan. Ahogy éled az életed, kiül az arcodra, úgyhogy ha fiatalos szeretnél maradni öregkorodra is, akkor nem szemránckrémet kell vásárolni kilóra, hanem a gondolkodásodon alakítani egy kicsit.

Ismerünk olyan fiatalokat, akik öregnek néznek ki. Lehet, hogy csak 20 évesek, de olyan korlátoltak agyban, annyira nem nyitottak a körülöttük élőkre, hogy ezzel már most mély barázdákat szereztek a homlokukra. Nekik semmi és senki nem felel meg, ha nem olyan, mint ők. Béna mások lakásdekorja, ruhája, párkapcsolata, ha nem olyan, mint az övék. Hülyeség, amiben mások hisznek, és elítélendő, ha valakinek más színe, formája, mérete van. Folyton gúnyos mosolyra torzul az arcuk, és ez az ellenséges, rosszindulatú világlátásuk öregíti őket.

Közben meg vannak olyan idősebb emberek is körülöttünk, akik még 80 évesen is kíváncsiak az emberekre, nagyokat nevetnek, és örömmel próbálnak ki új dolgokat. Utaznak, finomakat esznek, és segítenek másoknak. Kétségtelenül több a ráncuk, de belőlük mégis a fiatalság árad. Ők az öregedésben és a körülöttük élőkben lehetőséget és örömet látnak. Az örök fiatalság titka náluk van, mert nyitottak az új élményekre, elfogadnak másokat, kíváncsiak, ismerkednek, átlépik a saját korlátaikat. Nem veszik túl komolyan saját magukat és az életet.

Az életstílusod a te választásod. Ha inkább az örök fiatalokhoz tartoznál, akkor kezdd ezzel az öt dologgal a változást:

1. Gondolkodj, mielőtt megszólalsz

Amit mondani készülsz, az tényleg igaz? Szükséges kimondani? Kedves? Vagy inkább másokat kritizáló, ítélkező és gonoszkodó? Ha ez utóbbi, akkor inkább ne mondj semmit, téged is rombol, belülről emészt fel, ha rosszindulattal állsz a környezetedhez. Inkább kérdezd a beszélgetőpartneredet, meséljen magáról, legyél érdeklődő és nyitott.

2. Keresd meg a pozitívat abban is, amit nem szeretsz

Olyan könnyű azt mondani például, hogy ezek a mai fiatalok milyen borzasztóak. Csak azért, mert olyan zenét hallgatnak, olyan frizurájuk van, vagy úgy poénkodnak, ami különbözik a tiédtől. Ehelyett inkább legyél rájuk kíváncsi. Nem kell véleményezned mindent, lehet viszont közelebbről megvizsgálni azt, amit első pillantásra elítélnél. Hallgasd meg a zenéjüket, nézd meg, milyen pozitív dolgokat tudnál összeszedni a viselkedésükben. Bármilyen témában is találod magad ítélkezőnek, áss mélyebbre, és keresd meg, mi az, ami jó benne.

5 szokás, amitől örök fiatal leszel szemránckrémek nélkül

3. Beszélgess olyan emberekkel, akikkel amúgy nem szoktál

Minden ember egy külön világ, külön érdeklődési körrel, tudással. Ha tinikkel beszélgetsz, akkor tanulhatsz tőlük az új technológiákról. Ha idősebbekkel, akkor pedig az élet fontos kérdéseire kaphatsz választ. Mindenkitől tanulhatsz valamit, ne szalassz el egy lehetőséget sem, hogy olyan emberekkel kapcsolódj, akik másképp gondolkodnak, mint te.

4. Hallgass új zenéket

Könnyű beleragadni a régi kedvenc zenékbe, amivel tulajdonképp nincs gond, csak ha újakat is hallgatsz, azzal is szélesíted a látókörödet. Jó gyakorlat ahhoz, hogy megtanuld a nyitottságot, hogy hogyan ne ítélj el valamit csak azért, mert még ismeretlen. A zenén keresztül arra edzheted magad, hogy át merd lépni a saját korlátaidat.

5. Lépj ki a komfortzónádból

Túl fogod élni, ez biztos. Nem kell egyből valami extrém sportra gondolni, amikor a komfortzóna elhagyásáról beszélünk, kezdheted kicsiben. Nézz meg egy dokumentumfilmet, jelentkezz önkéntesnek valamilyen jó ügy oldalán, olvass másik újságot, beszélgess más szemléletű emberekkel. Akarj újat tanulni, akarj megújulni: ez a fiatalság titka.

Olvass többet a fiatalságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top