Életmód

Híres férfiak banális halálesetei

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a híres személyiségek, a történelem meghatározó alakjai halhatatlanok, de legalábbis biztos valamilyen hősi, nagy formátumú halált haltak. Azonban az utolsó pillanatok a legnagyobb emberek életében is gyakran ugyanolyan banálisak, mint bárki másé.

A király pizsamában

Elvis Presley haláláról számtalan összeesküvés-elmélet látott napvilágot, sokan hisznek abban a mai napig, hogy igazából nem is halt meg. Sőt elég gyakran jelentik a világ minden tájáról, hogy látták élve. A hivatalos verzió azonban az, hogy visszavonhatatlanul meghalt 1977. augusztus 16-án.

A legenda szerint a mentősök a vécén ülve találták holtan, ami kifejezetten zavarba ejtő helyszín egy elhalálozáshoz. Ez annyiban igaz, hogy tényleg a fürdőszobában feküdt a padlón, amikor a mentősök megérkeztek, a pizsamanadrágja letolva a térdéig. Krónikus székrekedése miatt ült a vécén, és valószínűleg az erőlködésnek is köze volt a szívrohamhoz, ami után még pár lépést tudott tenni, mielőtt összeesett. A későbbi nyomozás során kiderült, hogy az orvosa rengeteg fájdalomcsillapítót és nyugtatót írt fel neki, de egyiket sem adagolta túl, nem a gyógyszerek okozták a halálát.

Híres férfiak banális halálesetei

Halálos ruhakupac

Drakón valóban nagy ember a 7. századból, ő az első írásos görög törvények megalkotója. Bár annyira jól nem jártak a görögök a törvényeivel, mert a legendák szerint majdnem minden bűnért halálbüntetést szabott ki. A legenda szerint elég kínos halála volt: megfulladt egy ruhakupac alatt. A tiszteletére rendezett ünnepségen, az akkori szokás szerint, azzal fejezték ki a polgárok tiszteletüket, hogy ruhákat, kalapokat, köpenyeket dobáltak rá. A több száz ruhadarab végül maga alá temette Drakónt, és megfulladt. De a sok ruha legalább arról biztosította a halála előtti pillanataiban, hogy sokkal többen tisztelik és szeretik, mint előtte bárki mást. Talán ezt hívják fullasztó szeretetnek.

Híres férfiak banális halálesetei

A repülő teknős esete

Aiszkhülosz, a görög tragédia atyja, színdarabokat írt, és ő is tragédiába illő módon lelte halálát. Egy jóslatban azt jövendölték neki, hogy egy leeső tárgy okozza a halálát. Nagyon szigorúan vette a jóslatot, annyit tartózkodott ezért a szabad ég alatt, házon kívül, amennyit csak lehetett. Az egyik szicíliai útján azonban épp az utcán sétált, amikor állítólag egy sas összetévesztette Aiszkhülosz fejét egy kővel, és magasról a fejére ejtett egy teknőst, amitől azonnal szörnyethalt. Azért erre még a jós sem számíthatott.

Híres férfiak banális halálesetei

A gyilkos kupak

Tennessee Williams viharos élettörténete alapján azt hinnénk, hogy ha valaki, akkor ő aztán tényleg mindent túlélt. Gyerekkorában legyőzte a diftériát, sikert kovácsolt ellenséges családjából, írásaiban a gyerekkori bántalmazás inspirációul szolgált, és még egy idegösszeomlást is átvészelt. 1983. február 25-én, 71 évesen holtan találták New Yorkban, az Elysée Hotelben, ahol már jó ideje lakott. A halál oka tiszta véletlen: az író lenyelt egy kupakot, amitől megfulladt. A szemcsepp apró kupakja a nyugtatók közé keveredett, amiket egymás után kapkodott be részegen. A tabletták és az alkohol együttes hatásaként a reflexei már nem működtek megfelelően, ezért nem tudta felöklendezni az idegen tárgyat a torkából, és megfulladt.

Híres férfiak banális halálesetei

Végzetes harapás

Allan Pinkertont az első magánnyomozóként, a magánnyomozás atyjaként tartják számon. A szolgáltatásai közé nemcsak fejvadászat, aranyszállítások biztosítása tartozott, hanem vállalt testőri megbízást is. Így került Abraham Lincoln közelébe, akinek aztán kulcsfontosságú testőre lett. Azt kapta feladatul, hogy a titkosszolgálatot összefogja, így olyan munkakört tudhatott magáénak, ami ma egyszerre lenne az FBI és a CIA Amerikában. Lincoln tanácsadójaként is megállta a helyét, a rabszolgák felszabadításáért küzdött.

Azt hinnénk, hogy egy ilyen ember, mint Pinkerton, csak hősies halált halhatott, minimum egy lövöldözés során, vagy épp akkor, amikor testével védte az ártatlanokat. De nem, ő is azok közé tartozik, akik nagy emberként banális módon távoztak az élők sorából: elharapta a nyelvét, ami elüszkösödött, és ebbe belehalt. 

Híres férfiak banális halálesetei

Olvass még a halálról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top