Életmód

Így dönts könnyen, három lépésben!

Sokszor érezzük azt, hogy nehéz dönteni két lehetőség között, de ezt meg lehet könnyíteni.

Az élet tele van kisebb-nagyobb döntésekkel. Egyes esetekben nincs igazi tétje annak, mi mellett tesszük le a voksunkat, máskor az egész életünkre kihat, miként döntünk. Sokszor ezért nem könnyű a helyzet.

Van azonban egy jó módszer, ha végképp nem tudunk dűlőre jutni. Samuel McCree, egy amerikai coach fejlesztette ki, és három egyszerű lépésből áll.

1. lépés. Vegyünk egy papírt, címezzük meg saját magunknak. Képzeljük el, hogy letettük a voksunkat egy konkrét döntés mellett, és képzeljük el azt is, hogy fél év múlva ez milyen változásokat indukált az életünkben. Írjunk egy levelet a jövőből jelenlegi magunknak, és pontosan írjuk le, milyen lett az életünk. Se a negatív, se a pozitív dolgokat ne hagyjuk ki, és a lehető legrészletesebb legyen a levél. Írjunk az érzéseinkről is, hogyan vagyunk, elégedettek vagyunk-e a döntésünkkel, aggódunk-e valami miatt. A levél végén köszönjük meg magunknak a döntést, és írjuk le, milyen komolyan befolyásolta az életünket. Ezután hajtsuk össze a papírt, és tegyük el.

Így lehet könnyen dönteni három lépésben

2. lépés. Írjunk egy ugyanolyan levelet, mint az első, de most annak a következményeiről, hogy ha másként döntöttünk volna. Ezt a lapot is tegyük el.

3. lépés. Pár nap múlva vegyük elő mindkét levelet, és olvassuk el őket. Hogyan érezzük magunkat olvasás közben? A két döntés egyenlően jónak tűnik? Vagy az egyik jobban ínyünkre van, mint a másik?

Mire a levelek végére érünk, nagy valószínűséggel megszületett bennünk a döntés. Fontos azonban, hogy megírjuk a két levelet, ne csak fejben vegyük végig a következményeket. Az olvasás során ugyanis úgy tűnhet, mintha egy idegen sorait olvasnánk, ami lehetővé teszi, hogy eltávolodva, másvalaki szemszögéből tekintsünk a helyzetünkre. Ez nagyon sokat segít a döntéshozásban.

Forrás: brightside.me

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top