Életmód

A magyarok is bevezetnék a sziesztát

A hőség, de a hideg is nagyon megnehezíti a szabadban dolgozók életét, és komolyan veszélyezteti is őket. Éppen ezért felmerült, hogy kötelezővé tennék a sziesztát Magyarországon.

 Egyre nehezebben tűrik a nagy nyári hőséget a magyar lakosok – derül ki egy felmérésből. Főleg azoknak nehéz, akik a déli hőségben is a szadadban kényszerülnek dolgozni. “Vannak olyan emberek, akiknek hiába adunk tanácsokat, a munkakörük lehetetlenné teszi, hogy nyáron a legnagyobb melegben kerüljék a kockázatokat. Ők a szabadban dolgozó emberek, többségében férfiak, és nagyobb kockázatot viselnek” – mondta Antal Z. László szociológus.

 A szociológus azt is elmondta, hogy a lakosság meglepően magas arányban adta azt a választ, hogy a kormány intézkedéseinek szerepe lehet a hőség elviselésében.

Az is kiderült, hogy a lakosság szerint a jelenleginél jobban kellene védeni a gyerekeket az UV-sugárzástól, ezt a válaszadók 90 %-a támogatta, de ugyanennyien támogatták azt is, hogy a jelenleginél jobban kellene védeni a szabadban dolgozók egészségét. A legkevesebb támogatottságot a legszigorúbb intézkedés kapta: az emberek nem szeretnék, ha UV-riasztások esetén korlátoznák a szabadidős programok szervezését – derült ki a felmérésből.
 
Mindezzel kapcsolatban felmerült a szieszta gondolata is. “A válaszadók 21%-a nem foglalt állást ebben a kérdésben, mert nem volt róla elég információja, de a megkérdezettek 50%-a egyetértett a szieszta bevezetésével” – mondta a szociológus.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top