Életmód

Így néz ki a szivárványzászló a Parlamenten

A homofóbia elleni világnap alkalmából London újonnan megválasztott polgármestere, Sadiq Khan kitűzte a szivárványszínű zászlót a városházára. Gondoltunk egyet, és megnéztük, milyen lenne, ha nálunk is ilyen elfogadó lenne a környezet.

Sadiq Khan azzal írta be magát a történelembe, hogy ő London első muszlim polgármestere. Tegnap, a homofóbia és transzfóbia elleni nemzetközi világnapon azzal mutatta ki szolidaritását az LMBTQI-közösség iránt, hogy a londoni városházára, a City Hallra is kitűzte a szivárványszínű zászlót. A világnapot minden évben május 17-én tartják, hogy felhívják a figyelmet az LMBTQI-embereket érő diszkriminációra.

Szivárványzászló a londoni City Hall épülete előtt (Fotó: Pinknews.co.uk)
Szivárványzászló a londoni City Hall épülete előtt – fotó: Pinknews.co.uk

Khan egyébként egyik legfőbb támogatója a meleg, transznemű és interszexuális emberek ügyének Nagy-Britanniában. Nem rejtette véka alá azt sem, hogy halálos fenyegetéseket is kapott radikális imámoktól, amiért 2013-ban az egyneműek házassága mellett szavazott, és amiért gyakran szólal fel a tolerancia és az elfogadás mellett.

A szivárványszínű zászlót a Union Flag, vagyis Nagy-Britannia nemzeti zászlója mellé tűzték ki a City Hallnál.

“Nagyon büszke vagyok, hogy így ünnepelhetjük a homofóbia és transzfóbia elleni világnapot 2016-ban – nyilatkozta Khan a PinkNews portálnak. – A polgármesteri kampány során az összes londoni képviseletéért szálltam síkra, ezért együtt dolgozom majd az LMBTQI-közösséggel is, ahogy minden más közösséggel, hogy London egy még toleránsabb és elfogadóbb hely legyen. Számomra ez személyes ügy, mivel voltam már célpontja a gyűlöletbeszédnek, amelynek semmi helye nincs a városunkban.”

Khan korábban is nyilatkozott már a PinkNewsnak, akkor a következőt mondta: “két gyerek apjaként szívszorító a tudat, hogy az LMBTQI-fiatalok közel fele kísérelt már meg öngyilkosságot, okozott fájdalmat saját magának, vagy akár csak egy másodpercig is gondolt erre.”

Így néz ki a szivárványzászló a Parlamenten

Magyarországon mikor lesz ilyen?

Mivel hazánk ehhez képest évtizedekkel van lemaradva, ezért nálunk egyelőre csak álmodni lehet hasonlóról. Azt azonban egyelőre még szabad, ezért elképzeltük, milyen szép lenne, ha a homofóbia és transzfóbia elleni világnapon például az Országházon is büszkén lobogna a szivárványos zászló. Ugye milyen szép lenne?

További cikkek homofóbiáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top