Életmód

5 inspiráló hétköznapi ember a zöldégesemtől a mellettem edző lányig

Általában olyan emberek inspirálnak, akik valamilyen módon példaképek, akikkel kapcsolatban felteszem néha a kérdést magamnak a döntések előtt, hogy mit tennének ők a helyemben.

Nagyon hasznos gyakorlat ez, még Anthony Robbins, a híres motivációs tréner egyik könyvéből tanultam, hogy ha nem tudok dönteni valamiben, akkor gondoljam magam egy olyan ember helyébe, aki szerintem követendő példa. Ez tényleg segít, bár nem használható az olyan döntéseknél, mint a ruhavásárlás hatalmas problémája, amikor ott állok két pólóval a kezemben, és nem bírom eldönteni, hogy melyiket vigyem magammal. Ezért aztán megveszem mindkettőt. Nem, az ilyen döntésekben szinte mindegy, hogy ki hat rám inspirálóan. Az olyan nagy életkérdésekben viszont, mint például a válni vs. nem válni vagy egészségesen étkezni vs. mekiben enni minden nap, határozottan jól jön egy olyan támasz, inspiráló példakép, aki segít dönteni. Mert ő biztos egészségesen enne és nem félne az egyedülléttől sem.

Inspiráló emberek mindenkinek kellenek. Ha nincs ilyen valakinek az életében, akkor olyan árván, elveszetten álldogál magában.

Legalábbis én így képzelem el. Akkor neki nincs kihez szólni belül – jó, most a felsőbb ént kihagyjuk a képből –, ha olyan helyzetbe kerül. Nincs, aki motiválja már csak azzal is, hogy rá és az élettörténetére gondol. Olyan ez, mint amikor olvasol egy előtte-utána fogyós cikket és annak hatására hirtelen elhatározod magad, lemész az edzőterembe, és végül lefogysz. Vagy amikor követed a kedvenc színészedet a Facebookon és látod, milyen cuki a gyerekeivel, amitől aznap este te is kedvesebben tálalod a vacsorát a sajátjaidnak. Az inspirációban valami olyasmi van, hogy “ha neki megy, akkor nekem is menni fog.” Illetve “ha ő túlélte mindazt, ami történt vele,és boldogan él, akkor nekem aztán tényleg semmi problémám nincs az életben.”

5 inspiráló hétköznapi ember a zöldégesemtől a mellettem edző lányig

Inspirálóak lehetnek híres emberek, mint Nick Vujicic, aki boldogan él karok és lábak nélkül. Sőt nemcsak boldogan él, hanem emberek tízezreit motiválja beszédeivel és életével. De inspiráló lehet az a hétköznapi ember is, akivel együtt dolgozol, és kicsit belelátsz az életébe, tudod róla, hogy rohadt egy gyerekkora volt, ami alapján kész csoda, hogy ilyen sikeres, okos, szép ember vált belőle. És inspiráló lehetsz te is saját magadnak, mert simán rájöhetsz úgy 30 éves korod körül, hogy fantasztikus, mi mindent elértél ahhoz képest, honnan indultál.

Engem sok inspiráló személy vesz körül. Vannak közeli barátok, és vannak olyan emberek, akik nem is tudnak a létezésemről, csak mondjuk a könyveikkel hatottak rám. Meg van olyan is, akit egyszer láttam életemben, a buszon, és csak néztem, milyen szeretettel beszélget a kicsi gyerekével. Ha belegondolsz, csak körül kell nézni és meglátni az embereket, hogy inspirálóak legyenek. De azért a rengeteg engem inspiráló ember közül kiválasztottam ötöt, akik mostanában a leggyakrabban jutnak eszembe.

1. Papp Krisztina olimpikon hosszútávfutó

Nem mellesleg a legjobb barátnőm. Annyira a legjobb, hogy valami misztikus kapocs van köztünk, olyan, mintha egymás másik felei lennénk. Kísértetiesen hasonlít a gyerekkorunk, karrierünk, honnan jöttünk, hová megyünk, mennyi erőfeszítést tettünk azért, hogy ma ott legyünk, ahol vagyunk. Nekem semmi közöm a futáshoz, már attól végkimerülök, ha a busz után kell szaladnom, ő viszont napi 20 kilométert simán, edzésként lefut. Tudom, hogy emögött mennyi munka van, milyen sok energiát, agymunkát, erőt tesz bele abba, amit csinál. Képes a teljes létezésével arra koncentrálni, amit épp tennie kell, semmi más nem létezik olyankor számára.

5 inspiráló hétköznapi ember a zöldégesemtől a mellettem edző lányig

Arra inspirál, hogy én is így tegyem a dolgomat. Amikor este leheverednék a kanapéra, hogy halom csokikat magamba tömve nézzek egy buta műsort ahelyett, hogy befejezném a teendőimet, akkor Kriszti jut eszembe, hogy ő biztos nem áll ki féltávnál, hogy megnézzen pár részt a kedvenc sorozatából, ami éppen beszippantotta. Olyan kitartás és elkötelezettség van benne, ami példaértékű, és átlendít a lusta időszakaimon.

2. Az elvált barátnő

Ő az, aki úgy neveli egyedül a gyerekeit, hogy azzal mindig erőt önt belém. Valószínűleg nem is tud róla, milyen gyakran gondolok rá, és milyen hatással van rám az életével. Amikor párkapcsolati kérdéseken tipródtam, akkor ő lebegett előttem, hogy ő biztos nem lenne hajlandó megalkuvásokba belemenni. Benne tartás van és büszkeség, nem érdekli, mit gondolnak róla mások, teszi, amit jónak lát.

5 inspiráló hétköznapi ember a zöldégesemtől a mellettem edző lányig
Képünk illusztráció

Segít a döntéseimben, ha arra gondolok, mit tenne a helyemben, ha problémás helyzetbe ütközöm a gyerekeimmel, mert tudom, hogy ő jól szokott dönteni a saját gyerekeivel kapcsolatban. Inspiráló nekem, hogy mennyi természetes életvidámság van benne, ahogy meglátja mindenben a jót, és nem hagyja, hogy megtörje az élet. Megharcolt a boldogságáért, ami nagy motivációt jelent nekem, ha épp elhagynám magam, és elsüllyednék az önsajnálatban (tehát nagyjából kétnaponta).

3. Volt osztálytárs

Többen is: az egyikük Ausztráliában él, a másik Írországban, a harmadik Bostonban, a negyedik rátalált élete szerelmére. Mindannyian újrakezdők, nem volt zökkenőmentes az életük, sőt voltak nagyon mélyen is, de egyszer csak nyomtak egy resetet és újraindítottak mindent. Azt üzenik az életükkel, hogy mindent lehet, csak el kell dönteni fejben, mit akarunk, és tenni lépésről lépésre a célért. Megvalósítják azt, amit a motivációs könyvekben olvashatunk, hogy sosincs késő, mindig újra lehet kezdeni, bármilyen élethelyzeten fordíthatunk, és élhetünk az álmainknak. Fontos üzenet ez, és biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van pár ilyen ismerőse. Amikor épp kátyúban éreznénk magunkat, akkor jó rájuk gondolni, hogy ők tudtak változtatni az életükön, nekünk is menni fog.

5 inspiráló hétköznapi ember a zöldégesemtől a mellettem edző lányig

4. Karcsi, a zöldséges

Szenzációs ember, nem győzöm csodálni. Amikor épp azon problémáznék, hogy a legkisebbik gyermekem felébredt hajnali négykor, és úgy érzi, nekem is itt az ideje elkezdeni a napot, akkor mindig eszembe jut Karcsi. Ő mindennap négykor kel, nem morcos, csinálja örömmel a dolgát, mindenkihez van egy kedves szava, érdeklődik, észreveszi, ha bajod van, megkérdezi, hogy megy a munka és emlékszik is, mi mindent meséltél neki régebben. Megkínál a nagyi sütötte fánkból, sőt küld haza a gyerekeknek friss perecet, mert az is mindig lapul neki valahogy a kis pultja mögött.

5 inspiráló hétköznapi ember a zöldégesemtől a mellettem edző lányig

Karcsi és a felesége azok, akik keményen dolgoznak, nincs kacsalábon forgó palotájuk, mégis jókedvvel és szeretettel állnak az élethez. Ezt nem lehet megjátszani, nem üzleti fogás, ők tényleg ilyen emberek, akik örülnek annak, amijük van, és tudnak értékelni egy jó beszélgetést vásárlás közben. Karcsinak mindig van egy életbölcsessége számomra, ami ütős, helyén van, nem közhely, és érződik belőle, hogy tapasztalat szülte.

5. Az ismeretlen lány az edzőteremben

Nem tudom a nevét, épp csak annyi ideig beszélgettünk, míg én az elipszis tréneren szuszogtam, ő pedig a mellettem lévő futógépen fulladozott. A lány legalább tíz évvel fiatalabb nálam, és van rajta 30 kiló súlyfelesleg, de ott van, gyűri az edzést, nem hagyja magát. Ahogy pár szót váltottunk, kiderült, hogy már leadott 30 kilót és még 30 mínusz a cél. Lelkesen és tele motivációval gyalogolt a futópadon, elmesélte, hogy nemrég kezdte az edzőtermezést, eddig nem mert lemenni, mert úgy érezte, kilógna nagyon a kövérsége miatt.

5 inspiráló hétköznapi ember a zöldégesemtől a mellettem edző lányig

Inspiráló őt látni, mert átugrotta a saját korlátait, szembenézett önmagával és elkezdett tenni magáért, aminek már most látszik az eredménye. Nem kifejezetten a fogyása az, ami motiváló, hanem az, ahogy ráébredt, hogy elsősorban saját magát kell szeretnie. Jó úton van afelé, hogy egy csodálatos jövőt faragjon magának azzal, hogy ki mer lépni a saját árnyékából. Mi ez, ha nem követendő példa?

Nézz körül, téged milyen inspiráló emberek vesznek körül, akikre érdemes hallgatni, akik példaként állhatnak előtted. Vedd észre a környezetedben azokat a hétköznapi hősöket, akik sokkal többet tettek le az asztalra, mint bármelyik híres ember. Ők azok, akik valóságos motivációt jelenthetnek, akiknek a helyébe tényleg bele tudod képzelni magad. Jobbá tehetik az életedet csak azzal, hogy léteznek.

Olvass még többet az inspirációról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top