Életmód

Ne legyél lábtörlő – 7 jel, hogy kicsit sem tiszteled magad

Nagyszerű ember vagy, csak az a baj, hogy nem veszed észre. Túl elfoglalt vagy azzal, hogy lekicsinyeld a saját értékeidet, és nem kérdőjelezed meg, ha valaki rosszul bánik veled. Ne legyél lábtörlő!

A szemedben az emberek azért bánnak veled rosszul, mert a) azt hiszed, megérdemled; vagy b) azt hiszed, balszerencsés vagy. A valóság azonban az, hogy inkább azért van ez, mert nem tiszteled saját magad, így olyan embereket vonzol magadhoz, akik bántani fognak. Íme hét jel, amiből megítélheted, hogy mennyire nem tiszteled magad.

1. Te vagy a lábtörlő barát

Ha mindig te vagy az, akitől kölcsönkérnek az emberek tárgyakat, pénzt, és nem adják végül vissza, akkor bizony a lábtörlőjük vagy. Elvárják, hogy te majd úgyis elintézed, megcsinálod helyettük? Gyakran kell mások után eltakarítanod a káoszt? Ha igennel válaszoltál, akkor hagyod, hogy mások átgyalogoljanak rajtad.

2. Elveszíted magad a párkapcsolatban

Amikor randizni kezdesz egy férfival, egy idő után már azt sem tudod, hogy ki vagy és mit akarsz? Az értékeidet azon keresztül méred, hogy az új pasi mit gondol rólad, és olyan helyzetekben találod magad, amilyenekre általában nem vállalkozol? Mondogatják a barátaid, hogy teljesen megváltoztál – nem jó értelemben –, amióta ezzel a fickóval jársz? Elveszíted ilyenkor az identitásodat, mert nem tiszteled a saját határaidat, nem mered megmutatni saját magadat.

3. Mindent megteszel a figyelemért

Nem szokatlan tőled, hogy a közösségimédia-felületeken félmeztelen vagy provokatív képeket raksz ki magadról. Nem azért, mert ilyen művészi vagy. Nem is azért, mert meg akarnád osztani a világgal, hogy milyen szép vagy. És azért sem, mert mondjuk büszke lennél magadra, hogy fogytál pár kilót, vagy hogy bikinimodellként indulsz az idei világversenyen. Azért teszed ezt, mert kívülről várod a megerősítést, hogy mások felpumpálják a minimális önbizalmadat. A figyelemért lealacsonyítod magad, ami arra utal, hogy nem szereted eléggé önmagadat.

Ne legyél lábtörlő - 7 jel, hogy kicsit sem tiszteled magad

4. A rossz szokásaidba menekülsz

Iszol, drogozol, bántod magad, kontrollálatlanul eszel és a lista még bőven folytatható. Bünteted magad és a tested. Olyan rossz szokásokba menekülsz, amelyek megölnek szépen lassan. Nem szereted magad és még kevésbé törődsz magaddal. Nem tiszteled az életedet.

5. Mindent megteszel olyan emberekért, akik semmit sem tesznek érted

Hegyeket mozgatsz meg valakiért, aki egy pillanatig sem szentelte neked a figyelmét. Felmentést adsz olyan embereknek, akik gondolkodás nélkül a busz alá löknének. Letérsz a saját utadról olyanok kedvéért, akik a kisujjukat sem mozdítanák érted. Ez az egyik legbiztosabb jele annak, hogy kicsit sem tiszteled magad.

6. Tűröd a bántalmazást

Tűröd, hogy bántson a párod, hogy megalázzanak mások, csak azért, mert néha kedvesek veled. Ahelyett, hogy azt néznéd, mit tesznek minden nap, arra az egy-két jó pillanatra emlékszel csak, amikor szépen bántak veled. Pedig belül tudod, hogy ők nem jó emberek. Fájdalmas ezt végignézni azoknak, akik tényleg szeretnek.

7. Kétségbeesésből szexelsz

Egy felvilágosult nő képes élvezni a szexet csak a szex kedvéért. Egy felszabadult nő helyén tudja kezelni az egyéjszakás kalandokat. Egy olyan nő, akit tisztelnek, képes egy olyan partnerrel a szexuális kapcsolatra, aki szereti. Képes arra is, hogy alkalmi vagy hosszú távú kapcsolata legyen. Az a nő viszont, aki nem tiszteli saját magát, kétségbeesésből szexel, azért, hogy azt érezze, valaki szereti. Azért szexel, mert már nem tudja, hogyan kell nemet mondani, elfelejtette, hogy joga van nemet mondani. Az ő szexualitása nem felszabadult.

Ha magadra ismertél a pontokban, és úgy látod, nem tiszteled saját magad, fájdalmas szembenézni a történeteddel, hogy miért vesztetted el az önbecsülésedet, mégis, ha jobb életet szeretnél és nem akarsz többé lábtörlő lenni, akkor rá kell jönnöd, hogy miért nem szereted magad. Ne add fel, keresd meg az okokat, mert megérdemled, hogy szeretetben élj.

YourTango

Olvass még többet az önszeretetről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top