Életmód

Miért állunk órákat sorba egy menő kajáért?

Lehet macaron, lehet cronut, lehet a legújabb kézműves burger, ha valahol nyílik egy trendi étterem vagy bisztró, nincs az a megpróbáltatás, amit ne lennénk hajlandóak kiállni a finom falatokért. De vajon mi lehet ennek az oka? Egy amerikai pszichológus kínál magyarázatot a jelenségre.

Bár Magyarországon csak ritkán fordul elő, az elmúlt évek macaronőrülete rávilágított, hogy vannak olyan divatos ételek, amiért szinte bármire hajlandóak lennénk.

Az Egyesült Államokban most épp a Black Tap nevű bisztró gigantikus turmixaiért őrül meg mindenki, a vásárlók pedig nem restek akár több mint három órán keresztül az utcán fagyoskodni, hogy helyet kapjanak a barátságosan kicsi étteremben.

 Dr. Gail Saltz pszichiáter a Huffington Postnak adott interjújában elmondta, hogy miért vállalhatják a tortúrát a sorban állók.

“Ha olyasmihez jutunk hozzá, ami után sokan vágyakoznak, ugyanakkor nehéz beszerezni, azonnal különleges státuszunk lesz tőle – magyarázta a szakember. – A különleges étel elfogyasztása után joggal dicsekedhetünk ismerőseinknek, hogy azon kevesek közé tartozunk, akik bejutottak a nehezen elérhető helyre. Ha irigylésre méltó helyzetbe kerülünk, javul az önbecsülésünk és az önbizalmunk. Ugyanakkor a hatalmas sornak is van egyfajta pszichikai hatása: ha az emberek azt látják, hogy valamit ilyen sokan akarnak, egyből nagyobb értéket tulajdonítanak az adott élelmiszernek, vagy akár használati tárgynak.”

A pszichiáter megfejtése magyarázatul szolgálhat arra is, hogy miért töltenek sokan hosszú perceket azzal, hogy mindennapi ebédjüket lefotózzák és művészies hatású filterekkel ellátva feltöltsék Facebookra vagy Instagramra.

További cikkek ételfotózásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top