Életmód

Így kezdheted újra a futást

Igaz a mondás, hogy a jóba könnyű beleszokni, nincs ez másként a tespedéssel, de a kényszerpihenőkkel sem.

Ha az ember bármilyen okból hosszabb időt hagyott ki testmozgás terén, nem lehet csak úgy visszaállni a régi szintre. Igaz ez a futásra is. Mire fontos figyelni?

Erősödj meg! Ne a futással kezd, inkább kezdj el súlyt emelni, erőgyakorlatokat végezni. A sportorvosok szerint az erő a legjobb védőfaktor, érdemes ezért heti háromszor súlyzózni, kondizni. Ez különösen igaz azokra, akik terhesség és szülés után szeretnének visszatérni a futáshoz.

Mérd fel az állapotod! Ha korábban voltak a futással kapcsolatos problémáid, fájdalmaid, sérüléseid, most jó eséllyel kiújulhatnak. Érdemes alaposan felülvizsgálnod a korábbi edzésmódszeredet is, megfelelő volt-e a mennyiség, nem vállaltál-e túl sokat, vagy nem futottál-e túl gyorsan. Keress fel egy sportorvost vagy egy futóedzőt tanácsért.

Nem érdemes elkapkodni az újrakezdést
Nem érdemes elkapkodni az újrakezdést

Szokd a gondolatot, hogy ez lassú menet lesz! A leggyorsabban úgy térhetsz vissza a futáshoz, ha visszaveszel a tempóból. Ne zavarjon az sem, ha futás közben rendszeresen gyaloglásba kell visszaváltanod. Mi több, az első pár hétben több legyen a gyaloglás, mint a futás. Hosszú távon megéri. Érdemes lehet az erősítő edzéseket pár kilométeres gyaloglásokkal kiegészíteni. Figyelj a testedre, az értésedre fogja adni, mikor válthatsz nagyobb sebességre!

Forrás: womenshealthmag.com 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top