Életmód

Így támogathatsz egy fogyókúrázót!

Ismét bebizonyosodott, hogy a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve.

Ha egy hozzánk közel álló sikeresen megszabadult a fölös kilóitól, benne lehet az emberben a késztetés, hogy segítsen neki megtartani új formáját. Egy görög vizsgálat azonban kiderítette, hogy egyes jó tanácsokkal pont az ellenkező hatást érhetjük el.

A vizsgálatban 289 olyan ember vett részt, akik lefogytak, és több mint egy éve sikeresen tartották a súlyukat, illetve 122 olyan, akik visszahíztak. Minden résztvevőt alaposan kifaggattak az étkezési szokásairól, a fizikai aktivitásáról és a család, illetve a barátok által nyújtott támogatásról.

Meglepő módon azok, akik nem tudták megőrizni vékonyabb formájukat, állításuk szerint több támogatást kaptak a körülöttük élőktől. Hogy erre a látszólagos ellentmondásra fényt derítsenek, a kutatók a támogatás mikéntjét kezdték vizsgálni.

A részvétel jelenti az igazán hatékony támogatást
A részvétel jelenti az igazán hatékony támogatást

Kiderült, hogy a visszahízókat gyakrabban emlékeztették rá jószándékúan, hogy mit szabad enniük, és mit nem kellene, illetve arra is többször felhívták a figyelmüket, hogy sportoljanak. A másik csoport tagjai esetében a támogatás inkább abban nyilvánult meg, hogy a barátok és családtagok szintén egészségesen kezdtek étkezni, vagy bekapcsolódtak a mozgásba, és gyakran dicsérték őket új étkezési szokásaik miatt. Az aktív részvétel a küzdelemben, illetve a dicséret hatékonyabb támogatásnak bizonyult tehát, mint az odafigyelés mögé bújtatott folytonos figyelmeztetés és utasítgatás.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top