Életmód

4 meglepő alvási szokás a világ körül

Nemcsak az számít, mennyit, hanem az is, hogyan alszunk. Ez pedig az egész világon változik – lássuk, hogyan!

A pihentető alvás fél egészség – mégis rengetegen küszködnek alvászavarokkal, ezzel növelve a stressz, vagy akár az elhízás veszélyét.

Míg azt gondolnánk, hogy aludni mindenütt a világon csak egyféleképpen lehet, vessünk egy pillantást a különböző országok alvási szokásaira, és meglepődünk majd, milyen eltérően hajtják álomra a fejüket a japánok vagy a mexikóiak.

1. Japán: rendben van a szundi

4 meglepő alvási szokás a világ körül

A japán irodákban nem rúgnak ki senkit azért, mert negyedórája az asztalra borulva fekszik. Sőt a japán nyelvben külön szó jelöli a munkahelyi szundit: ez az inemuri. Szerintük, aki munka közben elalszik, az csak azt bizonyítja, hogy milyen keményen és szorgalmasan dolgozik. De a háttérben állhat az is, hogy a japánok az egyik legkevesebbet alvó nemzet: átlagosan 6 óra 22 percet alszanak naponta. A szakértők szerint a napközbeni szundi egészséges: kreatívabbá és koncentráltabbá tesz.

2. Egyesült Királyság: le a pizsamával!

4 meglepő alvási szokás a világ körül

A brit lakosság egyharmada mindig meztelenül alszik. És nem is teszik rosszul, hiszen a ruha nélkül alvásnak számos jó hatása van az egészségre, akár a testhőt, akár a kapcsolatunk alakulását nézzük.

3. Mexikó: függőágyban kényelmesebb

4 meglepő alvási szokás a világ körül

A mexikói Yucatán-félszigeten a gyarmatosító idők óta nagy biznisz a függőágy. Rengeteg ember szívesebben alszik benne, mint ágyban, de arról nem tudni, hogy ez milyen hatással van az egészségre.

4. Botswana és Kongó: alvás bármikor

4 meglepő alvási szokás a világ körül

A Kongói Köztársaság és Botswana törzsi közösségeiben nincs olyan szigorú alvásritmus, mint nálunk, a nyugati társadalmakban. A vadászó törzsek lakói akkor hajtják álomra a fejüket, amikor elálmosodnak, legyen az a nap bármely szakaszában. A szakértők szerint, ha csak akkor alszunk, amikor valóban fáradtak vagyunk, elkerülhetjük a szorongást, és kipihentebbek lehetünk.

Forrás: The Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top