nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Mennyire biztonságos a paleo étrend?

Mennyire biztonságos a paleo étrend?

Az utóbbi évek divatos étrendje körül mindig is magasra csaptak az indulat hullámai.
NLCafé
f Ajánlom

Sokan esküsznek rá, mások szerint hülyeség úgy, ahogy van, az ideológiai háttere legalábbis mindenképp, azaz hogy úgy kell étkezni, mint az ősember. Most kutatók egy csoportja vizsgálta meg közelebbről, milyen hatással lehet az egészségünkre a paleo étrend.

Önmagában az ötlet, hogy hanyagoljuk a finomított cukrot és a feldolgozott élelmiszereket – legalábbis a készételeket –, együnk sok gyümölcsöt, halat, fehérjét, illetve rostot és kevés szénhidrátot, nem rossz gondolat, tulajdonképpen egy normális étrendet jelent. A paleo étrend azonban olyan mennyiségű zsír bevitelét jelentheti, ami aggodalomra ad okot, jelezték a tudósok, különösen az elhízott, ülő életmódot folytató, illetve a cukorbetegséget megelőző állapotban (metabolikus szindróma) lévők esetében. A zsír felhalmozódása a májban ugyanis gátolja az inzulintermelést, a felszedett kilók negatív hatásait pedig mindenki ismeri.

A paleo étrend egy képben
A paleo étrend egy képben

Egerekkel végzett kísérlet során azt találták, hogy nyolchetes paleo étrend végén az egerekben fokozódott a glükózintolerancia, csökkent az inzulintermelés és híztak is, mégpedig nem keveset: egy kb. 100 kilós ember esetében ez kb. 15 kilós gyarapodást jelentene két hónap alatt.

A kutatók ezért a cukorbetegség jeleit már hordozók és a cukorbetegek számára inkább a mediterrán étrendet ajánlják.

Forrás: medicalnewstoday.com

Megosztás Facebookon